Παρουσίαση/Προβολή

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ334
(ELED385) - ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ334
Health Education
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 18-21 Αίθουσα ΝΚ1 / θέσεων: 72
Ημέρες και ώρες συνεργασίας: Τετάρτη 17-18, Πέμπτη 12-13
Είδος μαθήματος: Ελεύθερη επιλογή με παρουσίες.
Επίπεδο του μαθήματος: Εμβάθυνσης.
Έτος σπουδών: 3o & 4o
Εξάμηνο: 5o & 7o
Αριθμός πιστωτικών μονάδων: 4 ECTS.
Φόρτος Εργασίας: Παρακολούθηση σεμιναρίων 39 ώρες, παρουσίες, προετοιμασία για το μάθημα (μελέτη άρθρων/ βιβλίων) 20 ώρες, διεξαγωγή ατομικής έρευνας (προετοιμασία και συλλογή ερευνητικών δεδομένων) 13 ώρες, συγγραφή εργασίας 10 ώρες, προετοιμασία για εξετάσεις 20 ώρες, γραπτή εξέταση 3 ώρες.
Όνομα διδάσκοντα: Dr. Sportwiss. Αντώνης Τοσουνίδης.
Μαθησιακοί στόχοι: Η θεωρητική προσέγγιση βασικών εννοιών και προβληματισμών της Αγωγής Υγείας καθώς και η εμπειρική διερεύνηση της Αγωγής Υγείας στο Δημοτικό.
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα (γνώσεις, ικανότητες & δεξιότητες): Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, ο φοιτητής/τρια θα πρέπει να είναι σε θέση: να οργανώνει και να δημιουργεί δραστηριότητες σε σχέση με την Αγωγή Υγειας για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να κατανοεί και να υποστηρίζει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών για δραστηριότητες Αγωγής Υγείας μέσα απο τον συμμετοχικό σχεδιασμό, να συμβουλεύει και να δημιουργεί δραστηριότητες Αγωγής Υγείας συμφωνα με το ΑΠΣ, να εξοικειωθεί με την έρευνα της Αγωγής Υγείας,
Προαπαιτούμενα:-
Περιεχόμενο του μαθήματος: Βασικές έννοιες - θεματικές ενότητες της Αγωγής Υγείας. Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) και Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (∆ΕΠΠΣ) Αγωγής Υγείας στο Δημοτικό. Νομοθεσία. Στόχοι. Διδακτικές διαστάσεις, μοντελα της Αγωγής Υγείας. Γνωριμία με την δομή της Αγωγής Υγείας στο Δημοτικό σχολείο και με εξωσχολικούς φορείς της Αγωγής Υγείας. Πρώτες Βοήθειες, Δυνατότητες και ευκαιρίες της άτυπης μάθησης στην Αγωγή Υγείας.
Course content: Basic concepts - thematic units of Health Education. Analytical Curriculum and Interdisciplinary Unified Curriculum Framework of Health Education in Elementary School. Legislation. Goals. Didactic dimensions, models of Health Education. Familiarity with the structure of Health Education in Primary school and with extracurricular Health Education agencies. First Aid, Possibilities and opportunities of informal learning in Health Education.
Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία είναι µία κατεξοχήν διαθεµατική δραστηριότητα, η οποία συµβάλλει στην αναβάθµιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεση του σχολείου µε την κοινωνική πραγµατικότητα. Σκοπός της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωµατικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των µαθητών, αφενός µε την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης, αφετέρου µε την αναβάθµιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους.
Γενικοί στόχοι της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση και η προαγωγή της ψυχικής, πνευματικής, σωµατικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας. Η πρόληψη του αποκλεισµού των νεαρών ατόµων από την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η διαµόρφωση ατόµων µε κριτική στάση. Η µείωση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Μεθοδολογία Ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας µπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα πλαίσιο στήριξης και αποδοχής για το µαθητή. Έτσι το σχολείο, µε αφετηρία την Αγωγή Υγείας, µπορεί να υιοθετήσει σταδιακά ένα ρόλο υποστηρικτικό και προληπτικό µειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ακραίων µορφών συµπεριφοράς που θα εµπόδιζαν την προσπάθεια του µαθητή για αυτονοµία και δηµιουργική ζωή.
Για τους παραπάνω λόγους, τόσο το περιεχόµενο του εκπαιδευτικού υλικού όσο και η µεθοδολογία και η στάση του συντονιστή-εκπαιδευτικού θα πρέπει να ευνοούν τη δηµιουργία ενός κλίµατος εµπιστοσύνης και ασφάλειας στην τάξη. Είναι σηµαντικό ο κάθε µαθητής να αισθάνεται ότι είναι µέλος της σχολικής τάξης-οµάδας, µέσα στην οποία θα νιώθει άνετα να εκφραστεί χωρίς το φόβο της ειρωνείας ή της απόρριψης.
Το περιεχόµενο ενός προγράµµατος Αγωγής Υγείας θα πρέπει να διαπνέεται από ένα πνεύµα το οποίο δεν θα εκφοβίζει τους µαθητές, ούτε θα κινδυνολογεί, δεν θα απαγορεύει, ούτε θα απορρίπτει, δεν θα διδάσκει αλλά θα διαπαιδαγωγεί. Θα πρέπει να εξοικειώνει το µαθητή µε ποικίλες καταστάσεις της ζωής και να τον βοηθά να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αποκτά δεξιότητες έτσι ώστε να µπορεί να υιοθετεί θετικές στάσεις και συµπεριφορές στη ζωή του.
Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η παραβατικότητα, η βία, η εφηβική εγκυµοσύνη, η σεξουαλική εκµετάλλευση και τα ατυχήµατα είναι µερικά από τα φαινόµενα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και συνδέονται σε υψηλό ποσοστό µε τη σχολική αποτυχία και διαρροή καθώς επίσης και µε τον κοινωνικό αποκλεισµό και τον αποκλεισµό από την αγορά εργασίας. Η αντιµετώπιση αυτών των κοινωνικών προβληµάτων έχει άµεση σχέση µε την ανάπτυξη ατοµικών ικανοτήτων και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η σύγχρονη µεθοδολογία της Αγωγής Υγείας, δεν στηρίζεται πλέον στην απλή ενηµέρωση και µεταφορά γνώσεων σε εξειδικευµένα θέµατα υγείας. Αντίθετα, αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για επιλογές που προασπίζουν και προάγουν την ψυχική και σωµατική υγεία και την κοινωνική ευεξία, µέσα από την ενεργητική και βιωµατική µάθηση.
Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων βασίζεται στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης του ατόµου, καιι της δυνατότητας ως συνέπεια της ενδυνάµωσης των ικανοτήτων του να διαπραγµατεύεται και να προβαίνει σε σωστές επιλογές.
Στη µεθοδολογία αυτή προτείνεται, η προσέγγιση της σχολικής τάξης ως οµάδας, η εστίαση στην παιδαγωγική σχέση η ενεργητική ακρόαση ως τρόπος επικοινωνίας. Ως καταλληλότερο µοντέλο προσέγγισης προτείνεται το Ψυχοκοινωνικό, το οποίο εισάγει την έννοια των κοινωνικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει: τρόπους επικοινωνίας, τρόπους επίλυσης συγκρούσεων, τρόπους λήψης αποφάσεων, τρόπους συνειδητής επιλογής κ.ά.
Τα θέµατα της Αγωγής Υγείας µπορούµε να τα κατατάξουµε σε εννέα βασικούς άξονες:
Ο πρώτος άξονας αποτελεί τη βασική θεµατολογία κορµού, η οποία περιλαµβάνει την ψυχική υγεία – διαπροσωπικές σχέσεις. Οι υπόλοιποι οκτώ αποτελούν τα ειδικά θέµατα όπως στοµατική υγιεινή, διατροφή, σεξουαλική αγωγή-διαφυλικές σχέσεις, εξαρτησιογόνες ουσίες, κυκλοφοριακή αγωγή, ατυχήµατα κ.ά.
Η θεµατολογία κορµού επικεντρώνεται στην επεξεργασία των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που διαµορφώνουν τη συµπεριφορά και αναλύεται σε τρεις υποάξονες: ο εαυτός µου, η σχέση µου µε τους άλλους, η σχέση µου µε το περιβάλλον.
Τα θέµατα που αναπτύσσονται στη βασική θεµατολογία αποτελούν την ενιαία βάση για την επεξεργασία των επιµέρους ειδικών θεµάτων. Τα ειδικά θέµατα ενσωµατώνονται στη βασική θεµατολογία κορµού του προγράµµατος µε τη µορφή παραδειγµάτων, η επεξεργασία των οποίων επιτρέπει στο µαθητή να κατανοήσει τον τρόπο µε τον οποίο επηρεάζεται και διαµορφώνεται η συµπεριφορά του σε συγκεκριµένα θέµατα υγείας. Η επιλογή αυτού του τρόπου εισαγωγής των ειδικών θεµάτων γίνεται µε το σκεπτικό ότι η απλή παροχή πληροφοριών δεν επιφέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα εάν δεν συνδέεται µε µια δυνατότητα του παιδιού να επεξεργαστεί την πληροφορία και να τη συνδέσει µε τη γενικότερη στάση ζωής που έχει.
Η αποσπασµατική πληροφόρηση ενέχει τον κίνδυνο να προσεγγίζονται µε γνωστικό και µαθησιακό τρόπο θέµατα που έχουν άµεση σχέση µε τη συναισθηµατική και διαπροσωπική διάσταση της ζωής του ατόµου.
Η βασική θεµατολογία αναπτύσσεται µε µεθόδους ενεργητικής µάθησης όπως: ασκήσεις ελεύθερου συνειρµού, παίξιµο ρόλων, δουλειά σε µικρές οµάδες, καλλιτεχνική δηµιουργία κ.λ.π.
Τα θέµατα που αναπτύσσονται στη βασική θεµατολογία του 1ου άξονα (Αυτοεκτίµηση, Ατοµική ταυτότητα, Συναισθήµατα, Επικοινωνία, Ενεργητική ακρόαση) αποτελούν την ενιαία βάση για την επεξεργασία των επιµέρους ειδικών θεµάτων. Τα παραπάνω θέµατα είναι αλληλένδετα µεταξύ τους και θεωρείται αναγκαία η επαναλαµβανόµενη συσχέτιση ή αναφορά σε αυτά σε όλη τη διάρκεια εφαρµογής ενός προγράµµατος σύµφωνα µε τις ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικιακού επιπέδου.
Παραδείγµατα σύνδεσης ειδικών θεµάτων µε τη θεµατολογία κορµού:
Ο εαυτός µου – το σώµα µου-αλλαγές - σεξουαλική ωρίµανση - οι σχέσεις των δυο φύλων-προφύλαξη από το AIDS. Η σχέση µου µε τους άλλους-οι σηµαντικοί άνθρωποι στη ζωή µου - η οµάδα των συνοµήλικων - οι επιρροές που δέχοµαι από την παρέα - χρήση ουσιών.
Η σχέση µου µε το περιβάλλον - η επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης - πρότυπα και αξίες που προωθούνται - η διαφήµιση - το αλκοόλ - η βία - τα ατυχήµατα.
Οι εκπαιδευτικοί που αναλαµβάνουν προγράµµατα Αγωγής Υγείας συνεργάζονται µε τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας της ∆/νσης Π/θµιας και ∆/θµιας Εκπαίδευσης.
Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας έχουν τακτικές µηνιαίες συναντήσεις µε τους εκπαιδευτικούς (συντονιστές των προγραµµάτων) όπου γίνεται συζήτηση και αξιολόγηση της εφαρµογής καθώς και διορθωτικές παρεµβάσεις για την επίλυση προβληµάτων. Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς µε ταχύρυθµα επιµορφωτικά σεµινάρια και προωθούν συνεργασίες των σχολείων µε φορείς εξειδικευµένους σε θέµατα Αγωγής Υγείας.
Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας στο τέλος της σχολικής χρονιάς αποστέλλουν τις εκθέσεις τους εκτός από την ∆/νση Σπουδών Π/θµιας και ∆/θµιας του ΥΠΕΠΘ και στο Π.Ι.
Για τα προγράµµατα «Αγωγής Υγείας», µέχρι 15 µαθητές αναλαµβάνει ένας (1) εκπαιδευτικός. Πάνω από 15 µαθητές αναλαµβάνουν δύο (2) εκπαιδευτικοί .
∆ιδακτικό υλικό
Προτείνεται το υλικό του ΥΠΕΠΘ, το οποίο αφορά επτά (7) εκπαιδευτικά πακέτα σε αντίστοιχες θεµατικές ενότητες αγωγής υγείας για τις οποίες έχει τα πνευµατικά δικαιώµατα και έχουν εγκριθεί από το Π.Ι. Τα εκπαιδευτικά πακέτα περιλαµβάνουν εκτός από το έντυπο υλικό βιντεοκασέτες, ψηφιακοί δίσκοι δεδοµένης µνήµης (CD-ROM) και Slides και είναι τα παρακάτω: Ψυχική Υγεία ∆ιαπροσωπικές Σχέσεις, Πρόληψη Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, ∆ιατροφή – ∆ιατροφικες Συνήθειες, Σεξουαλική Αγωγή- ∆ιαφυλικές Σχέσεις, Κυκλοφοριακή Αγωγή- Ατυχήµατα, Στοµατική Υγιεινή, Καρδιαγγειακά Νοσήµατα-Φυσική Άσκηση.
Βιογραφικο και αναλυτικο υπομνημα Dr. Sportwiss. Τοσουνίδη Αντώνη.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα