ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΨΜ 8265)

Ενότητες

2η Θεματική Ενότητα
Η ερευνητική δημοσιογραφία στην πράξη:
  • Τα βήματα εργασίας ενός ερευνητή-δημοσιογράφου. Το πεδίο εφαρμογής της ερευνητικής δημοσιογραφίας και οι περιορισμοί. Τα νομικά, δεοντολογικά ζητήματα, τα θέματα ασφάλειας, τα (ηθικά) διλήμματα που τίθενται για τους δημοσιογράφους.
  • Τα προσόντα και οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας ρεπόρτερ της ερευνητικής δημοσιογραφίας (π.χ. η οξυδέρκεια, το ανήσυχο βλέμμα, η διεισδυτικότητα στην έρευνα και προσέγγιση των θεμάτων, η τόλμη κ.ά.). Χαρακτηριστικά παραδείγματα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων με σημαντικό έργο στο πεδίο της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
  • Τα κριτήρια επιλογής θεμάτων που αξίζουν εις βάθος διερεύνηση από μέρους του δημοσιογράφου. Η χρήση υποθέσεων ως πυρήνας της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Τρόποι έρευνας: Επινοήσεις και τακτικές για να «βγει» η είδηση.
  • Προγραμματισμός της έρευνας: Διερεύνηση δεδομένων (data) και ανεύρεση πηγών. Οι πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, η αξιοποίηση εξειδικευμένων πηγών. Η προστασία των πηγών και του δημοσιογράφου. Οι τακτικές του δημοσιογράφου στο πλαίσιο των συνεντεύξεων.
    Οργάνωση του υλικού της έρευνας και ο καθορισμός της αφηγηματικής δομής. Η σημασία του στιλ γραφής. Η διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου των δεδομένων / των πληροφοριών πριν τη δημοσίευση.
  • Ηθική και Δεοντολογία στην Ερευνητική Δημοσιογραφία. Η συζήτηση off the record. Απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες. Δεοντολογία κατά την άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας.