ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΨΜ 8265)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΦΕΛΗ

Περιγραφή

Το μάθημα "Ερευνητική Δημοσιογραφία" απευθύνεται σε φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει, κατά τα προηγούμενα εξάμηνα, μαθήματα Δημοσιογραφίας και πραγματεύεται τις στρατηγικές διεξαγωγής δημοσιογραφικής έρευνας σε βάθος για την προσέγγιση καίριων ζητημάτων εγκληματολογικού, πολιτικού, οικονομικού και ανθρωποκεντρικού περιεχομένου με ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Εξετάζονται μέθοδοι και τεχνικές εξεύρεσης πληροφοριών και κριτικής αξιολόγησης αυτών, ζητήματα διαχείρισης σχέσεων και προστασίας των πηγών αλλά και του ίδιου του δημοσιογράφου, ενώ τονίζεται η σημασία της τεκμηρίωσης και της επαλήθευσης του περιεχομένου της είδησης.

Ενότητες

Τι είναι η ερευνητική δημοσιογραφία; Ορισμός της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ιδιαιτερότητές της. Σύντομη ιστορική αναδρομή. Θεωρητικές προσεγγίσεις του όρου. Βασικές αρχές, αξίες και αποστολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι διαφορές μεταξύ “συμβατικής/κοινής” δημοσιογραφικής έρευνας και ερευνητικής δημοσιογραφίας ως προς τους τρόπους διερεύνησης ενός θέματος, τις σχέσεις με τις πηγές, τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η αποστολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους εμπλεκόμενους σε αυτήν δημοσιογράφους. Οι μύθοι γύρω από την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η ερευνητική δημοσιογραφία στην πράξη:
  • Τα βήματα εργασίας ενός ερευνητή-δημοσιογράφου. Το πεδίο εφαρμογής της ερευνητικής δημοσιογραφίας και οι περιορισμοί. Τα νομικά, δεοντολογικά ζητήματα, τα θέματα ασφάλειας, τα (ηθικά) διλήμματα που τίθενται για τους δημοσιογράφους.
  • Τα προσόντα και οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας ρεπόρτερ της ερευνητικής δημοσιογραφίας (π.χ. η οξυδέρκεια, το ανήσυχο βλέμμα, η διεισδυτικότητα στην έρευνα και προσέγγιση των θεμάτων, η τόλμη κ.ά.). Χαρακτηριστικά παραδείγματα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων με σημαντικό έργο στο πεδίο της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
  • Τα κριτήρια επιλογής θεμάτων που αξίζουν εις βάθος διερεύνηση από μέρους του δημοσιογράφου. Η χρήση υποθέσεων ως πυρήνας της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Τρόποι έρευνας: Επινοήσεις και τακτικές για να «βγει» η είδηση.
  • Προγραμματισμός της έρευνας: Διερεύνηση δεδομένων (data) και ανεύρεση πηγών. Οι πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, η αξιοποίηση εξειδικευμένων πηγών. Η προστασία των πηγών και του δημοσιογράφου. Οι τακτικές του δημοσιογράφου στο πλαίσιο των συνεντεύξεων.
    Οργάνωση του υλικού της έρευνας και ο καθορισμός της αφηγηματικής δομής. Η σημασία του στιλ γραφής. Η διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου των δεδομένων / των πληροφοριών πριν τη δημοσίευση.
  • Ηθική και Δεοντολογία στην Ερευνητική Δημοσιογραφία. Η συζήτηση off the record. Απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες. Δεοντολογία κατά την άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας.

Μελέτη Περιπτώσεων

  • Η ερευνητική δημοσιογραφία στον Τύπο: ανάλυση παραδειγμάτων σημαντικών αποκαλύψεων που έχουν γράψει ιστορία στη δημοσιογραφία (στην Ελλάδα και διεθνώς).
  • Η ερευνητική δημοσιογραφία στην τηλεόραση: παρουσίαση και ανάλυση τηλεοπτικών εκπομπών
    δημοσιογραφικής έρευνας. Τηλεοπτικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν σημαδέψει την τηλεοπτική δημοσιογραφία (στην Ελλάδα και διεθνώς).
  • Συζήτηση και κριτική ανάλυση σημαντικών υποθέσεων ερευνητικής δημοσιογραφίας που έγραψαν ιστορία (στην Ελλάδα και διεθνώς) μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Ενδεικτικές περιπτώσεις προς μελέτη: Watergate, Spotlight Team, Panama Papers, η λίστα Λαγκάρντ, Paradise Papers.
Η ερευνητική δημοσιογραφία στο σύγχρονο δημοσιογραφικό πεδίο:

 

  • Τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τον ερευνητή-δημοσιογράφο: Οι μηχανές αναζήτησης, τα εργαλεία του Web 2.0.
  • Η ερευνητική δημοσιογραφία στην εποχή της πληθώρας δεδομένων (big data): Εννοιολογική προσέγγιση της δημοσιογραφίας των δεδομένων (data journalism) και η αξιοποίηση των δεδομένων από τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Μελέτες περίπτωσης δημοσιογραφίας δεδομένων.
  • Το φαινόμενο του οργανισμού Wikileaks και οι νέες τάσεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην εποχή του διαδικτύου.
  • Υποτιθέμενες δημοσιογραφικές «έρευνες», οι κίνδυνοι για το κοινό, αλλά και για την αξιοπιστία των Μέσων ενημέρωσης. Η εξονυχιστική «έρευνα» ασήμαντων περιπτώσεων, οι οποίες αναδεικνύονται ως σημαντικές, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες (μελέτες περίπτωσης). Η εμφανιζόμενη ως δημοσιογραφική «έρευνα», η οποία παράγει κινδυνολογίες, εμπεδώνει στερεότυπα και προκαταλήψεις και παράγει ψευδείς ειδήσεις (fake news).

Ασκήσεις Εφαρμογής Θεωρίας - Έρευνα

Αξιολόγηση μαθήματος

1η Επιλογή:

  • Γραπτή εξέταση (100%)

2η Επιλογή:

  • Εργασία 30%
    • Ο βαθμός της εργασίας θα συνυπολογιστεί ΜΟΝΟ αν η εργασία παρουσιαστεί στην αίθουσα κατά τις ημερομηνίες που θα οριστούν.
    • Σε διαφορετική περίπτωση η γραπτή εξέταση θα αποτελέσει το 100% της βαθμολογίας.
  • Γραπτή εξέταση 70% (θα πρέπει ο βαθμός της γραπτής εξέτασης να είναι ≥5).

Σημαντικό! Συνεκτιμάται η ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Email: nkalfeli@gmail.com & p.kalfeli@uowm.gr

Ώρες Συνεργασίας: (Κατόπιν συνεννόησης)

https://us04web.zoom.us/j/2158593435?pwd=akhZckhOKzBUZ1NFL3pRN0p4WjNSZz09

Meeting ID: 603 780 0612

 

Καλό μας εξάμηνο!

Η διδάσκουσα,

Νάγια Καλφέλη

cover-22828049.jpg  
 Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
 Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 22828049
 Έκδοση: 1η/2011
 Συγγραφείς: ΙΓΝΑΣΙΟ ΡΑΜΟΝΕ
 ISBN: 9789608219762
 Τύπος: Σύγγραμμα
 Διαθέτης (Εκδότης): Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Ύλη Εξετάσεων:

1. Από το βασικό μας εγχειρίδιο "Η έκρηξη της δημοσιογραφίας" του Ιγνάσιο Ραμονέ σελ. 95 έως 170.

2. Όλες οι διαφάνειες (ppt) από τις διαλέξεις του μαθήματος.

Ημερολόγιο