Παρουσίαση/Προβολή
Μεθοδολογία Έρευνας στη Διδακτική της Τέχνης
(VAL113) - Δαφιώτης Παναγιώτης
Περιγραφή Μαθήματος
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΒΥ 10)
Η έρευνα στο χώρο της διδακτικής της τέχνης καλύπτει ένα πολύ ευρύ πεδίο μεθοδολογικών παραδειγμάτων από την ποσοτική (quantitative) προσέγγιση έως τις ποιοτικές μεθόδους (qualitative methods). Έμφαση δίνεται στην ικανότητα κατανόησης του πλαισίου με βάση το οποίο αναπτύσσονται ή προτιμώνται οι εκάστοτε μέθοδοι έρευνας και των επιστημολογικών παραδειγμάτων που τις επηρεάζουν. Γίνεται εστίαση στις ποιοτικές μεθόδους που σχετίζονται με την θεωρία της πολυτροπικότητας (multimodality), καθώς και στις νέες practice-led μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Απώτερος σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη κριτικής, αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας, ώστε η έρευνα στη διδακτική της τέχνης να μπορεί να αξιολογηθεί, να επηρεάσει θετικά και να εμπλουτίσει τις μεθόδους διδασκαλίας των νέων εκπαιδευτικών τέχνης. Επιπρόσθετα, η αντίληψη των τρόπων διενέργειας εκπαιδευτικής έρευνας στο πεδίο δίνει την δυνατότητα για ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοβουλιών, δημοσιεύσεων και περαιτέρω συμμετοχής στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι. Αυτή η ικανότητα αποτελεί προϋπόθεση, αλλά και εχέγγυο για την ανάπτυξη μια αυτόνομης, ενημερωμένης και σύγχρονης αντίληψης στον χώρο της διδακτικής της τέχνης. Η βαθιά κατανόηση των μορφών έρευνας δίνει τα διανοητικά και γνωστικά εργαλεία, για να παρακολουθούνται αποτελεσματικά οι μελλοντικές μεταβολές στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της σύνδεσης τέχνης και μάθησης, προσφέροντας επιπλέον την δυνατότητα για άσκηση επιρροής σε αυτές τις εξελίξεις. Αυτό το μάθημα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να εντοπίσουν και να διερευνήσουν βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της έρευνας μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής και της θεωρίας, εξοικειώνοντάς τους με τις arts-based μεθοδολογικές προσεγγίσεις εκπαιδευτικής έρευνας. Οι εικαστικές, αλλά και θεωρητικές διερευνήσεις στο πλαίσιο της arts-based educational research (ABER), συνδέονται στενά με τους τρόπους που το τοπίο ως πεδίο ‘αλληλεπίδρασης φυσικών ή/και ανθρώπινων παραγόντων’[1] γίνεται αντιληπτό, ερμηνεύεται και αναπαρίσταται.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Baxter, K. López, H. O. Serig, D. and Sullivan G. (2008). The Necessity of Studio Art as a Site and Source for Dissertation Research, International Journal of Art and Design Education, 27(1),4-18.
- Cole, A.-L. and Knowles, J.-G. (Eds.) (2008). Handbook of the Arts in Qualitative Research. London: Sage.
- Dafiotis P. (2013). Art practice as a form of research in art education: towards a teaching artist practice. In Addison N., Lesley Burgess L. Debates in art and design education. London: Routledge.
- Holly, M. -A., & Smith, M. (2009). What is research in the visual arts?: obsession, archive, encounter. New Haven, CT: Yale University Press.
- Kress, G., & Leeuwen, T. V. (1996). Reading images. London: Routledge.
- Macleod, K. and Holdridge, L. (Eds.) (2006). Thinking Through Art: Reflections on art as research. New York: Routledge.
- Sullivan, G. (2005). Art practice as research: inquiry in the visual arts. Thousand Oaks, Calif.; London: SAGE.
- Δαφιώτης Π. (2016). H εικαστική πράξη ως μορφή έρευνας στην διδακτική της τέχνης. Στο Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα. 31-60. Διαθέσιμο στο http://www.iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Monades/B_Kyklos/Tehnes/2016/Praktika_Synedriou/Aithoysa_Horou/I_Didaktiki_tis_tehnis.pdf (Ανακτήθηκε 21 Ιανουαρίου 2020).
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές/τριες αναμένεται ότι στο πλαίσιο του μαθήματος θα
- κατανοήσουν σε βάθος τις βασικές αρχές και μεθόδους εκπαιδευτικής έρευνας στο πεδίο της διδακτικής της τέχνης, με έμφαση στις ποιοτικές, όπως αυτές που σχετίζονται με την θεωρία της πολυτροπικότητας (multimodality) καθώς και στις νέες μορφές arts-based έρευνας,
- γνωρίσουν τις σύγχρονες θεωρητικές παραμέτρους που καθορίζουν την κατεύθυνση της έρευνας στο πεδίο της διδακτικής της τέχνης μέσα από εμβάθυνση στην σχετική βιβλιογραφία και αρθρογραφία, εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στον σχεδιασμό των διδακτικών τους πρακτικών και την θεωρητική υποστήριξη τους,
- είναι σε θέση να επιλέξουν κατάλληλες μεθόδους εκπαιδευτικής έρευνας, για να διερευνήσουν θέματα ενδιαφέροντός τους στην διδακτική της τέχνης,
- κατανοήσουν τρόπους εφαρμογής μεθόδων εκπαιδευτικής έρευνας σε σχέση με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής διαπραγμάτευσης του χώρου και του τοπίου,
- κατανοήσουν την εφαρμογή διεπιστημονικής έρευνας στο ζήτημα της αντίληψης και νοηματοδότησης της εμπειρίας του χώρου/τοπίου (μικτές μορφές έρευνας πεδίου) και να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά τέτοιες ερευνητικές προσεγγίσεις.
[1] Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο
Ημερομηνία δημιουργίας
Κυριακή 14 Απριλίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα