Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Διπλωματική

(VAL112) -  ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΥΡΠΙΑΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΦΙΩΤΗΣ, ΖΩΗ ΓΟΔΟΣΗ, ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΤΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας

 

Πρώτη Ειδίκευση: «Εικαστικές Πρακτικές» (Visual Art Practices)

Κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου οι φοιτητές/τριες θα δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο/α που θα αναφέρονται σε ένα τοπίο και στην ερμηνεία του. Ως τόποι εργασίας μπορεί να είναι ο χώρος εργασίας που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ή κάποιοι τόποι που θα επιθυμούν οι φοιτητές/τριες να διερευνήσουν. Η ερμηνεία του τοπίου δεν θα αφορά μόνο τη θέαση/βίωσή του αλλά και πέρα από αυτήν τα υλικά που το αποτελούν. Τις πολιτιστικές αναφορές που το σχηματίζουν, τις κοινότητες που το κατοικούν, τις ιστορικές εγγραφές που έχουν αποτυπωθεί σε αυτό και γενικότερα οιαδήποτε αφορμή θα μπορούσε ένα τοπίο αυτό να ενεργοποιήσει. Θα πραγματοποιούνται τακτές συναντήσεις ομαδικής κριτικής ενώ σημαντικό μέρος της διαδικασίας θα αποτελέσει και η σύνταξη του κειμένου τεκμηρίωσης 10.000 λέξεων όπου θα αναπτύσσονται οι ιδέες που σχημάτισαν το έργο. Η τελική παρουσίαση του έργου θα αποτελέσει και αυτή μέρος της τεκμηρίωσης και αξιολόγησης της πτυχιακής δουλειάς.

 

Δεύτερη Ειδίκευση: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Διδακτική της Τέχνης» (Contemporary Approaches to Art Education)

Στη δεύτερη ειδίκευση η διπλωματική εργασία είναι δυνατόν να περιλαμβάνει: θεωρητική ανάπτυξη ζητήματος διδακτικής της τέχνης (από 15.000 έως 20.000 λέξεων),) δυνατότητα arts-led έρευνας, δηλαδή, θεωρητική έρευνα που συνδέεται με παράλληλη παραγωγή εικαστικού έργου (15.000 λέξεις), δημιουργία και εφαρμογή διδακτικών σεναρίων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα (15.000 έως 20.000 λέξεις).

H θεωρητική ανάπτυξη ζητημάτων στη διδακτική της τέχνης δίνει έμφαση στην ένταξη νέων μορφών καλλιτεχνικής πρακτικής στα μαθήματα εικαστικών και εστιάζει σε θέματα κριτικής παιδαγωγικής (critical pedagogy). Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται η κριτική διάσταση της σύγχρονης τέχνης. Στις διπλωματικές εργασίες αναμένεται κριτικός σχολιασμός ζητημάτων Διδακτικής της Τέχνης / Μουσειοπαιδαγωγικής, αλλά και η συσχέτισή τους με τη συζήτηση για τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες, ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτές επηρεάζουν (σε θεωρητικό επίπεδο ή και σε επίπεδο πρακτικής) τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις που συζητώνται στο πλαίσιο των διπλωματικών εργασιών. Η arts-led έρευνα τεκμαίρεται τόσο από την ίδια την διπλωματική εργασία, όσο και από υποχρεωτική έκθεση των παραχθέντων έργων σε εικαστική έκθεση με παράλληλη υποστήριξη της με κείμενο 300-400 λέξεων, που θα αναρτάται στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι η δημιουργία και εφαρμογή εκπαιδευτικών σεναρίων ή πλάνων μαθήματος σε χώρους τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πρακτικής άσκησης σε σχολεία, ενώ η περιγραφή τους και τα σχετικά συμπεράσματα αποτελούν μέρος της διπλωματικής εργασίας.

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022