Παρουσίαση/Προβολή

Σύγχρονες Προσεγγίσεις Καλλιτεχνικής Πρακτικής
(VAL107) - Ζιώγας, Σταφυλάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Στο μάθημα εξετάζονται σύγχρονες προσεγγίσεις κριτικής πρακτικής, με έμφαση σε υβριδικές μορφές τέχνης. Κάτω από το πρίσμα της σταδιακής κατάργησης των ορίων ανάμεσα στις μορφές τέχνης μετά το 1990 (βλ. όρο Post-Medium Condition), καλλιτεχνικές πρακτικές, όπως η περιπατητική ή και η σχεσιακή τέχνη αναλύονται, με έμφαση στον ρόλο τους ως καταλύτες για νέες νοηματοδοτήσεις και κατανοήσεις στη σχέση των ανθρώπων με την κοινωνική σφαίρα και τον περιβάλλοντα χώρο, ‘φυσικό’ ή δομημένο. Δίνεται έμφαση στις θεωρητικές προσεγγίσεις που διερευνούν τις δυνατότητες παρέμβασης μέσω των τεχνών σε επίπεδο κοινωνικού και φυσικού χώρου (και πώς ο δομημένος ιδιαίτερα χώρος αντανακλά ή και αναπαράγει σχέσεις ισχύος). Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε νέες μορφές τέχνης που βασίζονται σε μια επιστροφή της παραστατικότητας και οι οποίες διαπραγματεύονται κριτικά αντίστοιχα ζητήματα (όπως λ.χ. η νέα ζωγραφική αστικού τοπίου που παράλληλα αποτελεί κριτική καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας). Τα όρια της κριτικής πρακτικής της τέχνης διερευνώνται καθώς αναλύεται η σχέση τέχνης και κοινωνικών θεσμών, όπως λ.χ. η οικονομία της αγοράς, στους οποίους ασκεί κριτική αλλά και από τους εξαρτάται, ενώ διερευνάται και η ισορροπία μεταξύ της παρεμβατικής λειτουργίας της τέχνης και της διατήρησης του αυτόνομου ρόλου της ως μη-στρατευμένου πεδίου δημιουργίας και στοχασμού. Μέσα από την ιδιαιτερότητα και την ετερότητά της η τέχνη ως πεδίο, καταλαμβάνει μια προνομιακή θέση δημιουργίας νέων ιδεών, αισθήσεων και γνώσης, και ως ‘εξωτερικό σημείο θέασης’ μπορεί να σχολιάζει κατεστημένες λογικές και σχέσεις. Ενώ εικαστικοί καλλιτέχνες ασκούσαν κοινωνικό σχολιασμό από την εποχή του ρεαλισμού και κριτική πάνω στον ίδιο τον ρόλο της τέχνης και στις κυρίαρχες αισθητικές ως αντανακλάσεις και φορείς κοινωνικής ιδεολογίας, οι σύγχρονες μορφές δημιουργίας ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι θετικές και κοινωνικές επιστήμες, αλλά και οι ιδεολογίες δομούν αντιλήψεις για την πραγματικότητα. Το μάθημα διερευνά την κριτική τέχνη ως χώρο δημιουργίας νέων πιθανοτήτων στον ευρύτερο χώρο της κοινωνίας με τον οποίο αλληλεπιδρά.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Stiles, K., Selz, P., (eds). Contemporary Art, A sourcebook of Artists' Writings (1996), Berkley: University of California Press.
- Bishop, C. (2004). Antagonism and Relational Aesthetics. In October 110, 51-79
- Krauss, R. (1999). A Voyage on the North Sea: Art in the age of the Post-Medium Condition. London: Thames and Hudson.
- Stallabrass, J. (2007). Contemporary Art: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press.
Τρόπος Εξέτασης
Το παραδοτέο του μαθήματος είναι ένα κείμενο ελεύθερου στοχασμού 1000 έως 1500 λέξεων στο οποίο θα αναπτυχθούν σκέψεις του κάθε φοιτητή και φοιτήτριας για το έργο τους. Θα πρόκειται για ένα κείμενο Καλλιτεχνικής Δήλωσης (Artist Statement) και δεν θα χρειαστεί να παρατεθεί βιβλιογραφία αλλά να αντανακλάται η κατεύθυνση του ΠΜΣ και τα όσα έχουμε διαπραγματευθεί.
Προθεσμία Υποβολής Κειμένου: Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 8 Απριλίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα