Παρουσίαση/Προβολή
 small.jpg)
Το Τοπίο ως τόπος: σύγχρονες θεωρήσεις του χώρου
(VAL101) - ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, ΖΩΗ ΓΟΔΟΣΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Περιγραφή Μαθήματος
Personal Link: https://zoom.us/my/uowm.g.eetf
Personal Meeting ID: 956 668 7386
ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΩΣ ΤΟΠΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΑΥ3)
Περιγραφή
Το τοπίο αποτελεί ένα πολυσύνθετο πεδίο, το οποίο φέρει πλήθος πολιτισμικών εγγραφών και είναι δυνατόν να ερευνηθεί μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών και επιστημονικών προσεγγίσεων, ενώ στη σύγχρονη τέχνη συχνά προσδιορίζεται μέσα από τις σχέσεις που διαμορφώνονται από την κίνησης του σώματος σε αυτό. Το μάθημα εξετάζει τις πολυσύνθετες παραμέτρους (ιστορικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές) που συνθέτουν το σύγχρονο τοπίο. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στη διαμόρφωση του τοπίου ως καλλιτεχνικής κατηγορίας και στην επεξεργασία του θέματος στην τέχνη διαφορετικών εποχών και παράλληλα ερευνώνται θέματα που αφορούν την πρόσληψη του τόπου μέσω της βίωσης του φυσικού και αστικού χώρου στο έργο ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Εξετάζεται, επίσης, η διαμόρφωση του πολιτισμικού τοπίου (cultural landscape) στη Δυτική Μακεδονία, καθώς στο φυσικό τοπίο της περιοχής εντοπίζονται τα ανθρωπογενή ίχνη διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Augé, M. (1995). Non-Places, Introduction to an Anthropology of Supermodernity. London-New York: Verso.
- Careri, F. (2001). Walkscapes: Walking as an Aesthetic Practice (Land & Scape). Barcelona: Gustavo Gili.
- Clarck, K. (2018). Το τοπίο στην τέχνη, (Μετάφραση, Ι.Π. Βογιατζής). Νησίδες: Αθήνα.
- Jones, M.(2003). The Concept of Cultural Landscape: Discourse and Narratives. In:
Η. Palang, G. Fry. (Eds), Landscape Interfaces. Landscape series, vol 1. Dordrecht: Springer.
- Lidov, A. (Ed.) (2006). Hierotopy. The Creation of Sacred Places. In Byzantium and Medieval Russia. Moscow: Progress-Tradition
- Nora, P. (1989). Between Memory and History: Les Lieux de Memoire. In Representations, 26 (Spring 1989), 7-24.
- Simmel, G., Ritter, J. & Gombrich, E.-H. (2004).
Το τοπίο, (Μετάφραση, Λ. Αναγνώστου), Αθήνα: Ποταμός.
- Tuan, Y, F. (1974). Topophilia: A Study of Environmental Perception, Attitudes, and Values. NewYork: Columbia University Press.
- Ζιώγας, Γ., Παναγιωτόπουλος Ν., Πετσίνη, Π. (Επιμ.) (2009). Global Landscapes/ Παγκόσμια Τοπία. Συλλογικός τόμος για την Εικαστική Πορεία. Αθήνα: Αιγόκερως.
- Μωραΐτης, Κ. (2015). Η Τέχνη του Τοπίου Πολιτιστική Επισκόπηση των νεωτερικών τοπιακών θεωρήσεων και διαμορφώσεων. Αθήνα: ΕΜΠ Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Διαδικασία Εξέτασης
Οι εργασίες είναι ατομικές. Οι φοιτητές θα επιλέγουν ένα από τα θέματα που θα αναρτηθούν σε google doc.
Κάθε θέμα είναι δυνατόν να επιλεγεί μόνο από τέσσερα άτομα. Τα θέματα προτείνουν οι διδάσκοντες του μαθήματος, όπως δηλώνεται στον κατάλογο με τα θέματα των εργασιών.
Προθεσμία για τη δήλωση της εργασίας
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στις 15:00
Μετά την επιλογή του θέματος οι φοιτητές επικοινωνούν με τον καθηγητή για περαιτέρω πληροφορίες. Η εργασία περιλαμβάνει κείμενο έκτασης 3000-4000 λέξεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οδηγού Εκπόνησης Εργασιών. Το εικονογραφικό υλικό μπορεί να περιλαμβάνει εικαστικό υλικό από έργα Eλλήνων ή διεθνών καλλιτεχνών, ή τεκμηριωμένο φωτογραφικό υλικό (10 έως 15 εικόνες συνολικά).
Η παράδοση θα γίνει στο πεδίο «Εργασίες» του μαθήματος σε φάκελο ανά καθηγητή/τρια που έχει αναρτηθεί στο e-class σε προθεσμία που θα σας ανακοινωθεί. Ακολουθεί ο συνοπτικός συγκεντρωτικός κατάλογος των θεμάτων. Έχουν αναρτηθεί από τους διδάσκοντες πρόσθετα έγγραφα στο e-class.
Θέματα εργασιών - Διδάσκουσα: Ζωή Γοδόση
Τα θέματα των εργασιών βασίζονται στο βιβλίο: Doherty, G.& Waldheim, C. (Eds) (2016). Is Lanscape?... Essays on the Identity of Landscape. Routledge: New York.
Το βιβλίο περιλαμβάνει επιμέρους μελέτες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία στην προσπάθεια να διερευνηθεί πώς προσλαμβάνεται και ορίζεται το τοπίο. Οι φοιτητές καλούνται α) να αποδώσουν περιληπτικά μία από τις επιμέρους εργασίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και β) να σχολιάσουν όσα αναφέρονται σε αυτήν με βάση τη βιβλιογραφία που έχει δοθεί στο μάθημα ή την ευρύτερη βιβλιογραφία που έχουν στη διάθεσή τους από το ΠΜΣ. Προαιρετικά μπορούν να συνοδεύσουν την εργασία τους με ένα οπτικό δοκίμιο από εικαστικό ή φωτογραφικό υλικό που να σχετίζεται το θέμα της εργασίας.
Τα κείμενα θα σταλούν από τη διδάσκουσα σε όσους τα επιλέξουν με email.
Θέματα:
- Gareth Doherty, Is Landscape Liiterature?
- Vitoria de Palma, Is Landscape painting?
- Robin Kelsey, Is Landscape Photography?
- John Dixon Hunt, Is Landscape History?
- Rachel Delue, Is Landscape Theory?
Θέματα εργασιών - Διδάσκων: Νίκος Διονυσόπουλος
- Το λατρευτικό τοπίο της βυζαντινής εκκλησίας ως εμπειρική διαδικασία
- Η διαμόρφωση του ιερού τοπίου της Κωνσταντινούπολης
- Όψεις του βυζαντινού μοναστικού τοπίου
- Αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικού τοπίου στη βυζαντινή ζωγραφική
- Ιεροί μνημονικοί τόποι
Θέματα εργασιών - Διδάσκων: Γιάννης Ζιώγας
Τα θέματα βασίζονται στης σημειώσεις του μαθήματος και είναι αναρτημένες στο e-class, με τίτλο κειμένου: H εικαστικότητα του Τοπίου, του Τόπου, του Χώρου/ Μια τριπλή σχέση εικαστικής διάδρασης/και πέρα από αυτήν: το Πεδίο, καθώς και τον τόμο των Συναντήσεων/Συνεδρίου του 2016 Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα που σας έχει διανεμηθεί. Τα θέματα είναι τα εξής:
- Το τοπίο ως όριο: μετασχηματισμοί του τoπίου από τον περιπατητή ιχνευτή.
- Το τοπίο ως φόρμα.
- Διαμορφούμενες οντότητες τοπίου από κοινοτικές/σχεσιακές πρακτικές.
- Τοπίο/τόπος/χώρος οι αντιφάσεις των τριών όρων.
- Το τοπίο ως αγνάντεμα του ορίου.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα