Παρουσίαση/Προβολή

Διαχείριση της Ετερότητας στην Εκπαίδευση (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση ΑΜΕΑ)
(TEACHEDU106) - Μιχαήλ, Μαυροπαλιάς, Βασιλειάδης
Περιγραφή Μαθήματος
Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, η συμβίωση στο κοινωνικό περιβάλλον αλλά και η εκπαίδευση προβάλλει αρκετές προκλήσεις σε σχέση με τη διαχείριση της ετερότητας. Οι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν εθνοκεντρικές ιδεολογίες με τις οποίες ‘γαλουχήθηκαν’ γενιές και γενιές επί νεωτερικότητας και να αποδεχθούν τη συνύπαρξη σ’ ένα πιο διευρυμένο εθνοτικά, εθνικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά, γλωσσικά, κοινωνικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό χώρο, σε αυτό συμβάλει και η αυξημένη μετανάστευση/κινητικότητα τόσο η ενδοευρωπαϊκή όσο και από τρίτες χώρες. Η κατανόηση της ετερότητας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς ενίοτε οι πολιτισμικές, κι όχι μόνο, διαφορές είναι βαθιές και η γεφύρωση τους μια δύσκολη υπόθεση. Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους/τις φοιτητές/τριες στις βασικές μορφές ετερότητας και να προσφέρει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο προς τη κατεύθυνση της κατανόησής τους με εφαρμογή στην εκπαίδευση.
Η κατανόηση της ετερότητας είναι βασική προϋπόθεση για την κατανόηση των πολύπλευρων μαθησιακών, διδακτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών. Τα άτομα με αναπηρία ή και τα άτομα που προέρχονται από ομάδες που βίωσαν ή βιώνουν εθνοτικές/εθνικές, έμφυλες ή άλλου τύπου διακρίσεις αλλά και πρόσφυγες με τραυματικές εμπειρίες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του αποκλεισμού, και η ικανοποίηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών τους και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκτείνονται πέρα από τις κοινωνικές διακρίσεις και συνήθως θεωρούνται και αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο τυπικής ισότητας ευκαιριών.
Η πρόσβαση σε κατάλληλη υποστήριξη (ανθρώπινη και τεχνική) και ο καθολικός σχεδιασμός (universal design) που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε ατόμου είναι αφετηρία για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αντίστοιχα, ο καθολικός σχεδιασμός των συνθηκών διδασκαλίας, και η προσαρμογή κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και όχι απλώς οι τυπικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των σχολικών διακρίσεων και τη δημιουργία φιλόξενων σχολικών κοινωνιών. Ωστόσο, ένα κοινωνικά δίκαιο σχολείο και μια κοινωνικά δίκαιη κοινωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις σύνθετες και πολύπλευρες ανάγκες και προκλήσεις της ετερότητας που είναι ιδιαίτερα έντονες σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων. Μια κοινωνικά δίκαιη και πολύμορφη εκπαίδευση, στη βάση των αναγκών, χρειάζεται να συμπληρώνει το πλαίσιο της τυπικής ισότητας.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα