Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Βιομηχανική Οργάνωση και Πολιτική

(Ε.1) -  Ευστράτιος Λοΐζου

Περιγραφή Μαθήματος

Στο μάθημα αυτό προσφέρουμε μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή και ανάλυση στη θεωρία της σύγχρονης βιομηχανικής οργάνωσης χρησιμοποιώντας απλοποιημένες αλλά και προηγμένες εκπαιεδευτικές προσεγγίσεις, μοντέλα και εργαλεία. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται μία ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών εννοιών της μικροοικονομικής θεωρίας που απαιτούνται για την κατανόηση της βιομηχανικής οργάνωσης (θεωρία χρησιμότητας, ζήτηση, μορφές τιμολόγησης και διάκρισης, λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών, αποτυχία της αγοράς κλπ.). Στη συνέχεια παρέχεται μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των ποσοτικών μεθόδων, η οποια εδράζεται σε 3 άξονες: α) στη θεωρία της ζήτησης, β) στην ανάλυση των καρτέλ και των λαταχρηστικών πρακτικών και γ) στη διαφοροποίηση προιόντος. 

Στο δεύτερο μέρος αναλύεται διεξοδικά η θεωρία του ολιγοπωλίου μέσω και της εμπειρικής ανάλυσης παραδοσιακών υποδειγμάτων ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού (Bertrand, Cournot, Stackelberg). Σημαντική έμφαση δίνεται και στη θεωρία παιγνίων, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο προσέγγισης και ερμηνείας της συμπεριφοράς και των στρατηγικών των ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τέλος, εξετάζονται σύγχρονα ζητήματα πολιτικής ανταγωνισμού, όπως η έννοια της σιωπηρής συμπαιγνίας, των οριζόντιων συμπράξεων (καρτέλ) και των παραγόντων που ενθαρρύνουν και διατηρούν τις εναρμονισμένες πρακτικές των επιχειρήσεων με σκοπό την ενδυνάμωση της σημαντικής οικονομικής ισχύος (SMP) που κατέχουν.

Το τρίτο μέρος εξετάζει την κριτική διερεύνηση των συνθηκών εισόδου/εξόδου σε έναν ολιγοπωλιακό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα αναλύονται διεξοδικά οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δομή της ολιγοπωλιακής αγοράς. Κεντρικό στοιχείο της συνολικής προσέγγισης αποτελεί η ανάλυση των οριζόντιων συγχωνεύσεων και εξαγορών που άλλαξαν τη δομή των υπό εξέταση αγορών, μέσω παράθεσης και σημαντικών περιπτώσεων/υποθέσεων ανταγωνισμού από την ευρωπαική πραγματικότητα. το τρίτο μέρος ολοκληρώνεται με την περιγραφή των κυριότερων στρατηγικών αποτροπής εισόδου και αποκλεισμού.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος του βιβλίου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις μη τιμολογιακού χαρακτήρα στρατηγικές αποτροπής εισόδου. Ειδικότερα, εξετάζεται αρχικά η στρατηγική της κάθετης ολοκλήρωσης και των κάθετων περιορισμών, οι οποίοι προσφέρουν μια λύση στο πρόβλημα της διπλής αριστοποίησης. Στη συνέχεια, η ανάλυση επικεντρώνεται στην εξέταση της στρατηγικής της διαφοροποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, η οποία εκτός των αρνητικών συνεπειών που έχει για τον καταναλωτή μέσω αύξησης της τιμής του προιόντος, προσφέρει μια λύση στο παράδοξο Bertrand.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021