Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

(OT126) -  ΒΕΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος:

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες, παθήσεις του περικαρδίου, συγγενείς καρδιοπάθειες. Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, διάμεσες πνευμονοπάθειες, φλεβική θρομβοεμβολική νόσος, πνευμονική υπέρταση, νεοπλάσματα των πνευμόνων, παθήσεις του υπεζωκότα. Εντατική θεραπεία: Παθοφυσιολογία του βαρέως πάσχοντος ασθενούς, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κυκλοφορική καταπληξία, σήψη, κώμα, πολυοργανική ανεπάρκεια. Λοιμώδη νοσήματα. Παθήσεις των νεφρών: οξεία νεφρική βλάβη, σπειραματικές νόσοι, διαμεσοσωληναριακές νόσοι, νεφρική ανεπάρκεια, νεφραγγειακή νόσος, αποφρακτική ουροπάθεια. Διαταραχές ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας. Σακχαρώδης διαβήτης. Νοσήματα ενδοκρινών αδένων: Παθήσεις θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, επινεφριδίων, υπόφυσης, γονάδων. Νοσήματα πεπτικού συστήματος: Παθήσεις οισοφάγου, στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, παγκρέατος, ήπατος και χοληφόρων. Νοσήματα του αίματος. Νοσήματα του συνδετικού ιστού. Ανοσολογία. Γηριατρική.

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  • κατέχει βασικές γνώσεις παθολογίας
  • κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων διαταράσσεται σε παθολογικές καταστάσεις
  • γνωρίζει τους βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας νόσου
  • παραθέτει τις αιτίες και την κλινική εικόνα των κυριότερων νοσολογικών οντοτήτων
  • περιγράφει τα κλινικά ευρήματα των συνηθέστερων παθολογικών καταστάσεων
  • διακρίνει τα φυσιολογικά από τα παθολογικά κλινικά ευρήματα και να αναγνωρίζει συγκεκριμένες παθολογικές διαταραχές
  • προβαίνει σε στοχευμένη λήψη ιστορικού του ασθενούς ως προς την παρούσα νόσο, το ατομικό και το κληρονομικό αναμνηστικό
  • αναπτύσσει κλινική συλλογιστική και να διαμορφώνει κατάλληλη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση βασιζόμενος στο ιστορικό, τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης, τα εργαστηριακά και τα απεικονιστικά ευρήματα
  • γνωρίζει τη θεραπεία των συχνότερα απαντώμενων νοσημάτων στην παθολογία
  • περιγράφει τη βασική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με αντιπροσωπευτικά νοσήματα της παθολογίας

Οργάνωση διδασκαλίας:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Διαλέξεις

26

Εργαστήριο

-

Ανεξάρτητη και κατευθυνόμενη μάθηση

61.5

ΣΥΝΟΛΟ

87.5

Ο φόρτος εργασίας εξαμήνου αναφέρεται στις συνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές/τριες για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και κατευθυνόμενης μάθησης, ο/η φοιτητής/τρια καλείται να μελετήσει επιλεγμένη και προτεινόμενη βιβλιογραφία, να εκπονήσει σχετικές ατομικές ή ομαδικές εργασίες, καθώς και να προβεί σε αυτοτελή μελέτη.

Μέθοδος αξιολόγησης των φοιτητών:

Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών διενεργείται στο τέλος του εξαμήνου μέσω γραπτής εξέτασης. Η γραπτή δοκιμασία διεξάγεται με τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεων σύντομης απάντησης και ερωτήσεων αντιστοίχισης. Για ειδικές κατηγορίες φοιτητών είναι δυνατή η διεξαγωγή προφορικής εξέτασης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

  • Διδάσκοντες

    Διδάσκων: ΒΕΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Ώρες επικοινωνίας με τους φοιτητές: Κάθε Δευτέρα 12:00-14:00

    Επίσης, για οποιαδήποτε απορία ή άλλο ζήτημα, οι φοιτητές μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οποιαδήποτε ώρα και ημέρα και θα λαμβάνουν απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: iventoulis@uowm.gr

                                                                              ventoulis@hotmail.com