Παρουσίαση/Προβολή

Κλινική Άσκηση Ι
(OT118) - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΛΙΟΥΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΤΣΙΝΟΣ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΖΑΖΗ, ΑΘΗΝΑ ΚΡΑΝΙΔΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Η κλινική άσκηση 1 έχει ως στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές στην θεμελίωση των μέχρι τώρα θεωρητικών γνώσεων στο πεδίο της κλινικής άσκησης του επαγγέλματος. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων παρατήρησης και καταγραφής των ποικίλων κλινικών περιπτώσεων. Το μάθημα διεξάγεται τόσο με την δια ζώσης κλινική παρατήρηση θεραπευτικών συνεδριών, την εξ αποστάσεως παρατήρηση όσο και διαμέσου μαγνητοσκοπημένων θεραπευτικών συναντήσεων. Οι φοιτητές τοποθετούνται σε αυστηρά επιλεγμένα θεραπευτικά πλαίσια, σχετικά με την Εργοθεραπεία, με εποπτεία επαγγελματία-εργοθεραπευτή του πλαισίου που συνεργάζεται στενά με το τμήμα εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Παράλληλα οι φοιτητές συμμετέχουν σε εβδομαδιαία κλινικά σεμινάρια με στόχο την σύνδεση της κλινικής παρατήρησης με τις θεωρητικές παραδόσεις της επιστήμης της εργοθεραπείας.
Το μάθημα αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
Ο πρώτος αφορά στην ανάπτυξη των θεραπευτικών δεξιοτήτων παρατήρησης και καταγραφής όπου οι φοιτητές καλούνται να οργανώσουν με τρόπο αφηγηματικό τις καταγραφές των θεραπευτικών συνεδριών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι φοιτητές προσπαθούν να αφομοιώσουν και να αναπτύξουν το γλωσσικό υπόβαθρο της εργοθεραπείας και των συναφών γνωστικών πεδίων. Προσπαθούν επίσης να αναγνωρίσουν τη λειτουργία των θεραπευτικών δομών και το ρόλο της ειδικότητας στο διεπιστημονικό περιβάλλον.
Ο δεύτερος πυλώνας που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον πρώτο έχει να κάνει με τη συμμετοχή των φοιτητών εργοθεραπείας στα εβδομαδιαία κλινικά σεμινάρια. Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους φοιτητές στη βαθύτερη κατανόηση του χώρου της υγείας υπό το πρίσμα της εργοθεραπείας και του ανθρωπίνου έργου. Σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές παρουσιάζουν τις κλινικές τους καταγραφές με στόχο την ανάπτυξη της αναστοχαστικότητας και τη διεύρυνση των κλινικών γνώσεων σε σχέση με τις κλινικές περιπτώσεις. Η ανάπτυξη του διαλόγου κατά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων έχει ως στόχο να αντιληφθούν οι φοιτητές τη θεραπεία ως μια πολυ-πρισματική διαδικασία και όχι ως ένα νομοτελειακό φαινόμενο.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ανάπτυξη της δεξιοτήτων επαγγελματικής συμπεριφοράς-δεοντολογίας όπως επίσης με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων θεραπευτικής επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του μαθήματος οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν σε βιωματικές ασκήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αλληλεπίδρασης τόσο με τους οφελούμενους των προγραμμάτων εργοθεραπείας, όσο και με τα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων.
Μαθησιακά αποτελέσματα.
Οι φοιτητές με το πέρας των μαθημάτων αναμένεται να:
- Έχουν αποκτήσει μια βασική βιωματική και σχεσιακή εμπειρία των χώρων όπου εκπονείται η εργοθεραπεία.
- Έχουν αφομοιώσει ένα βασικό λεξιλόγιο μέσα από το οποίο μπορούν να καταγράψουν κλινικές περιπτώσεις (διατύπωση περιπτώσεων) όπως επίσης και να επικοινωνήσουν με τους επαγγελματίες υγείας
- Να έχουν παρακολουθήσει ένα επαρκή αριθμό κλινικών συναντήσεων πάνω στον οποίο μπορούν να θεμελιώσουν και να διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο
- Να μπορούν να περιγράψουν με τρόπο σύνθετο και εμπεριστατωμένο την υποκειμενική εμπειρία της θεραπείας αλλά και να καταγράψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε έργα και δραστηριότητες
- Να μπορούν να σκεφτούν με τρόπο κριτικό σε σχέση με τη διατύπωση των περιπτώσεων που έχουν παρακολουθήσει έτσι ώστε να κατανοούν ζητήματα που αφορούν στο ρόλο της εργοθεραπείας ως επαγγέλματος που άρει τον εργασιακό αποκλεισμό.
- Να μπορέσουν να αντιληφθούν το ρόλο της κλινικής παρατήρησης στην ανάπτυξη μιας σύνθετης και πολύπλοκης κλινικής συλλογιστικής.
- Να κατανοήσουν τη θεραπευτική συνάντηση ως μια διαδικασία παραγωγής και διαπραγμάτευσης του νοήματος
- Να αναγνωρίζουν και να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα ανά κλινικό χώρο εργοθεραπευτικά προγράμματα
- Να αναπτύξουν δεξιότητες για ενεργητική συμμετοχή στην εργοθεραπευτική διαδικασία
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα