Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

(ΕΘ105) -  ΒΕΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος:

Ορισμός και σκοπός των πρώτων βοηθειών. Γενικές αρχές στην προσέγγιση και εκτίμηση του θύματος. Μέτρα ασφαλείας στον τόπο του συμβάντος. Ζωτικά σημεία. Μέθοδος αξιολόγησης του ασθενούς κατά ABCDE. Διατήρηση βατότητας αεραγωγού. Πλάγια θέση ασφαλείας. Βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Σειρά ενεργειών σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή (arrest) και σε πνιγμονή. Αντιμετώπιση επειγουσών παθολογικών καταστάσεων, όπως οξέα στεφανιαία σύνδρομα, καταπληξία, λιποθυμία, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κώμα, επιληπτικές κρίσεις, παρ’ ολίγον πνιγμός, αλλεργική αντίδραση, αναφυλαξία, ασθματική κρίση, υποθερμία, θερμοπληξία, κρυοπαγήματα, υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία. Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα με τραύματα, κακώσεις, αιμορραγία, εγκαύματα, κατάγματα. Αντιμετώπιση δηγμάτων. Δηλητηριάσεις. Ασφαλής μεταφορά ασθενούς. Εφαρμογή επιδέσμων και ναρθήκων. Βασικές αρχές αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών.

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε έννοιες όπως οι οξείες διαταραχές της υγείας που απειλούν τη ζωή του ατόμου ή τη βιωσιμότητα μέλους ή οργάνου του σώματος, και η σύγχρονη βασική αντιμετώπισή τους σε προνοσοκομειακό επίπεδο με την παροχή πρώτων βοηθειών.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  • ελέγχει τα ζωτικά σημεία (θερμοκρασία, αρτηριακή πίεση, σφύξεις, αναπνευστική συχνότητα)
  • διαθέτει βασικές και ειδικότερες γνώσεις για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή του ασθενούς
  • έχει αποκτήσει δεξιότητες ως προς τη σωστή, έγκαιρη και ασφαλή παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις
  • αναγνωρίζει τις επείγουσες καταστάσεις και να ενεργεί αναλόγως
  • ιεραρχεί τις προτεραιότητες
  • λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στον τόπο του συμβάντος
  • εφαρμόζει τον αλγόριθμο της βασικής υποστήριξης της ζωής
  • διενεργεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
  • χειρίζεται τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή
  • παρέχει πρώτες βοήθειες σε άτομα με τραύματα, κακώσεις, αιμορραγία, εγκαύματα
  • παρέχει πρώτες βοήθειες σε άτομα με απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή, συγκοπή, κώμα και ποικίλες άλλες οξείες διαταραχές
  • περιποιείται τραύματα
  • σταθεροποιεί και να μεταφέρει έναν τραυματία με ασφάλεια
  • είναι εξοικειωμένος/η με την άμεση και πρώιμη παροχή πρώτων βοηθειών σε ευρύ φάσμα επειγουσών καταστάσεων

Οργάνωση διδασκαλίας:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Διαλέξεις

26

Εργαστήριο

13

Ανεξάρτητη και κατευθυνόμενη μάθηση

73.5

ΣΥΝΟΛΟ

112.5

Ο φόρτος εργασίας εξαμήνου αναφέρεται στις συνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές/τριες για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και κατευθυνόμενης μάθησης, ο/η φοιτητής/τρια καλείται να μελετήσει επιλεγμένη και προτεινόμενη βιβλιογραφία, να εκπονήσει σχετικές ατομικές ή ομαδικές εργασίες, να παράγει σχέδια για την εναλλακτική εκτέλεση των δραστηριοτήτων, καθώς και να προβεί σε αυτοτελή μελέτη.

Στο πλαίσιο της εργαστηριακής άσκησης, οι φοιτητές/τριες καλούνται να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν σε μια επείγουσα κατάσταση που δυνητικά απειλεί τη ζωή ενός ατόμου και να παρέχουν άμεσα πρώτες βοήθειες στον πάσχοντα μέχρι την άφιξη εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας, προκειμένου να διατηρήσουν τον ασθενή στη ζωή, να αποτρέψουν την επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της υγείας του. Διδάσκεται η προσέγγιση του ασθενούς ως σύνολο, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η εκτίμηση τις κατάστασης του πάσχοντος με βάση τη μέθοδο αξιολόγησης κατά ABCDE. Η εργαστηριακή άσκηση περιλαμβάνει την εκμάθηση ενός ευρέος φάσματος δεξιοτήτων, όπως έλεγχος ζωτικών σημείων

Μέθοδος αξιολόγησης των φοιτητών:

Το θεωρητικό μέρος θα αξιολογηθεί με γραπτή τελική εξέταση. Παρέχεται η δυνατότητα προφορικής εξέτασης σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών/τριών.

Το εργαστηριακό μέρος αξιολογείται διαρκώς από την συμμετοχή των φοιτητών/τριών στις εργαστηριακές ασκήσεις και με προφορική τελική εξέταση και ασκήσεις σε προπλάσματα.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019