Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Λογοτεχνία και ΜΜΕ

(NURED242 - Ε104) -  Νίκος Φωτόπουλος - Τ. Τριανταφυλλίδου - Ε. Καλεράντε

Περιγραφή Μαθήματος

Διδάσκων: Ν. Φωτόπουλος- Θεματική: Αφηγήσεις και τεχνικές στα ΜΜΕ

Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα αποσκοπεί στην ανάλυση και ερμηνεία βασικών εννοιών με στόχο να εισάγει τους φοιτητές στην προβληματική των πολιτσμικών φαινομένων όπως αυτά διαμορφώνονται στην εποχή της πρώιμης, ώριμης και ύστερης νεοτεωρικότητας. Έννοιες όπως "βιομηχανία και εκδημοκρατισμός της κουλτούρας", "πολιτιστική βιομηχανία" "μαζική κουλτούρα" "κιτς και πλαστογράφηση της αυθεντικής τέχνης" "δημοφιλής κουλτούρα" κλπ. αποτελούν μερικά από τα βασικά σημεία που πραγματεύεται το εν λόγω μάθημα. Ειδική αναφορά επίσης δίνεται σε βασικές θεωρητικές τάσεις προσέγγισης του φαινομένου του πολιτισμού, όπως για παράδειγμα η Σχολή της Φρανκφούρτης.

Διδάσκουσα: Ε. Καλεράντε-Θεματική: Πολιτικός λόγος στη λογοτεχνία

 

Στη θεματική ενότητα εξετάζεται ο διαφοροποιημένος πολιτικός λόγος σε επιλεγμένα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο πολιτικός λόγος παρουσιάζεται ως θεωρητική εξέλιξη και εννοιολογικό εργαλείο, που εσωτερικοποιεί και διαμορφώνει λογοτεχνικές κανονιστικές προσδοκίες. Η λογοτεχνική ανάλυση προσεγγίζεται στο διαδραστικό πεδίο διασύνδεσης πολιτικής, κοινωνίας και λογοτεχνίας. Αναδύονται νοήματα ως απολήξεις της υποστασιοποίησης της πολιτικής, όπου η λογοτεχνία «παραδειγματοποιεί» (instatiation) την λογοτεχνική θεώρηση.

Διδάσκουσα: Τ. Τριανταφυλλίδου – Θεματική: Η εικόνα του άλλου στη Ρώσικη Λογοτεχνία

 

Το μάθημα πραγματεύεται τις αναφορές στη ρωσική λογοτεχνία που σηματοδοτούν και διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τον Άλλον, δηλαδή των μη ρωσικής καταγωγής, καθώς και για τα γλωσσικά εργαλεία, τα σύμβολα και σημειωτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.   

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015