Παρουσίαση/Προβολή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
(MW302) - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ
Περιγραφή Μαθήματος
Η Εκπαιδευτική Ψυχολογία αποτελεί ένα από τα κύρια γνωστικά εφόδια για έναν/μία μελλοντικό/ή εκπαιδευτικό που επιθυμεί να καθιερωθεί ως επιτυχημένος/η επαγγελματίας στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και για έναν/μία επαγγελματία στο χώρο της ψυχικής υγείας που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του/της στην εκπαίδευση. Στόχος του μαθήματος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων για κριτική σκέψη, εξαγωγή και ερμηνεία συμπερασμάτων, καθώς και επιχειρηματολογία ώστε να διαμορφωθούν εκπαιδευτικοί με κριτική σκέψη.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Κύριες θεματικές περιοχές:
- Αναστοχαστική διδασκαλία.
- Σχεδιασμός διδασκαλίας.
- Γνωστική ανάπτυξη.
- Κοινωνική ανάπτυξη.
- Συμπεριφοριστική θεωρία μάθησης.
- Διαχείριση της μάθησης στην τάξη.
- Γνωστική θεωρία της μάθησης.
- Κοινωνική θεωρία της μάθησης, σύνθετη νόηση, κοινωνικός εποικοδομισμός.
- Μάθηση μέσω συνομηλίκων.
- Κίνητρα και εμπλοκή.
- Ατομικές διαφορές και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρίες.
Μαθησιακοί στόχοι
Οι φοιτητές, μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, να είναι σε θέση:
- Να περιγράφουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διδασκαλίας και του αποτελεσματικού διδάσκοντα.
- Να αναγνωρίζουν πως τα βιοψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τη μάθηση.
- Να συνοψίζουν τις βασικές αρχές των θεωριών μάθησης και να προτείνουν, χρησιμοποιώντας τις αρχές αυτές, τεχνικές, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διδασκαλία.
- Να εφαρμόζουν στην πράξη τις θεωρίες γνωστικής ανάπτυξης ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το γνωστικό δυναμικό των μαθητών.
- Να οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και να διαμορφώνουν κατάλληλες τεχνικές, για συγκεκριμένες ομάδες χαρισματικών μαθητών και μαθητών με ειδικές ανάγκες.
- Να περιγράφουν τεχνικές για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της κοινωνικής - συναισθηματικής μάθησης.
- Να αναγνωρίζουν τις αιτίες των κινήτρων και να δίνουν θεωρητικές ερμηνείες για το λειτουργικό τους ρόλο στη ζωή των μαθητών.
- Να χρησιμοποιούν μεθόδους και στρατηγικές, οι οποίες συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και να δημιουργούν περιβάλλοντα μάθησης με στόχο την αυτορρύθμιση, τη δημιουργικότητα και την ανοχή.
- Να αξιολογούν τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην τάξη στη βάση της πολιτισμικής προέλευσης, της κοινωνικής τάξης και του φύλου και των αρχών της δυναμικής της ομάδας.
- Να χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους για τη διαχείριση των προβλημάτων στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, συμπεριλαμβάνοντας τη διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Διαλέξεις με παρουσίαση διαφανειών power point και επιπρόσθετου υλικού.
Μέθοδοι αξιολόγησης
Η αξιολόγηση του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί με γραπτή εξέταση, ενώ οι προαιρετικές εργασίες προσμετρώνται κατά 20% στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας.
Βιβλιογραφία
- Woolfolk, Α. (2007). Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αθήνα: Εκδόσεις ΕΛΛΗΝ. (Ελληνική έκδοση του βιβλίου Educational Psychology. New York: Pearson. Επιμ. Ε. Μακρή-Μπότσαρη).
- Καλούρη - Αντωνοπούλου Ο. - Δημητρόπουλος, Ε. (2003). Παιδαγωγική Ψυχολογία. Από τη θεωρία μάθησης στην εκπαίδευση νέων και ενηλίκων: Με στοιχεία επικοινωνίας και διαπροσωπικών σχέσεων. ISBN: 960-286-809-01.
- Elliott S, Kratochwill T, Littlefield-Cook J, Travers J. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Εκδόσεις Gutenberg.
- Slavin, R. (2007). Εκπαιδευτική Ψυχολογία Θεωρία και Πράξη. Εκδόσεις Μεταίχμιο (Ελληνική έκδοση του βιβλίου EducationalPsychology: Theory and practice Boston: Allyn & Bacon, Επιμ. Κ. Κόκκινος).
- Miller, G., McCormick, C. Jordan, S. (2010) Educational Psychology. John Wiley & Sons, Inc.
Διδάσκοντες
Δρ. Αλευράς Χρ. Γεώργιος.