Παρουσίαση/Προβολή

Ασφάλεια Πληροφοριακών και Δικτυακών Συστημάτων – Γενική Αρχή Προστασίας Δεδομένων
(MSC-CS116) - Δ. Ι. Βέργαδος, Χ. Δουληγέρης, Δ. Καλλέργης, Σ. Νικολάου, Π. Σαρηγιαννίδης
Περιγραφή Μαθήματος
1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Παρουσιάζονται θέματα για την ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση, τεχνολογίες διαχείρισης ταυτότητας, έλεγχο προσπέλασης, ασφάλεια λειτουργικών συστημάτων, ασφάλεια συστημάτων βάσεων δεδομένων, κακόβουλο λογισμικό, διασφάλιση και αξιολόγηση ασφάλειας συστημάτων και προϊόντων.
Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια δικτύων υπολογιστών και επικοινωνιών, διαχωριζόμενη στην ασφάλεια δικτύων υπολογιστών και στην ασφάλεια ασυρμάτων και κινητών δικτύων επικοινωνιών.
Στην πρώτη υποκατηγορία, παρουσιάζονται οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες ασφάλειας δικτύων υπολογιστών, οι οποίες αξιοποιούμενες σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού επιχειρείν και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενισχύουν και διασφαλίζουν τη συνολική ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Στη δεύτερη υποκατηγορία, παρουσιάζεται η θεωρητική υποδομή και αναπτύσσονται οι τεχνολογίες ασφαλείας και τα ιδιαίτερα σημεία ευπάθειας τεσσάρων κατηγοριών ασύρματων και κινητών δικτύων επικοινωνιών, των προσωπικών ασύρματων δικτύων επικοινωνιών, που ακολουθούν τις προδιαγραφές Bluetooth (IEEE 802.15.1), των τοπικών δικτύων ασύρματων επικοινωνιών, που ακολουθούν το πρότυπο IEEE 802.11 (Wi-Fi), των μητροπολιτικών ασύρματων δικτύων επικοινωνιών, που ακολουθούν το πρότυπο IEEE 802.16 (WiMax) και των δικτύων UMTS, που προτυποποιούνται από τον οργανισμό 3GPP.
Επιπλέον, δίνεται έμφαση σε σύγχρονες και προτυποποιημένες μεθόδους ανάλυσης επικινδυνότητας (risk assessment) για τον προσδιορισμό των κρίσιμων αγαθών του συστήματος, τις δυνητικές απειλές, τα αδύνατα σημεία του και την πραγματοποίηση προτάσεων κάποιων αντίμετρων – μέτρων.
2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε:
- Nα εξοικειωθούν με τον τρόπο σκέψης και τις τεχνικές για την αντιμετώπιση τρέχοντων θεμάτων ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων.
- Να γνωρίζουν τους σύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των υπολογιστικών και επικοινωνιακών συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις.
- Να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνολογίες, μηχανισμούς καθώς και τα πρωτόκολλα ασφάλειας που θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας πάνω από δίκτυα, υπηρεσίες και πληροφοριακά συστήματα.
- Να συντηρούν, αναβαθμίζουν και να διαχειρίζονται τεχνολογίες, μηχανισμούς καθώς και τα πρωτόκολλα ασφάλειας.
- Να εμβαθύνουν σε πρότυπα διαχείρισης επικινδυνότητας και να εκπονούν επιτελικά σχέδια ασφάλειας συστημάτων.
Οι γενικές ικανότητες που θα αναπτύξουν οι πτυχιούχοι όσον αφορά αυτό το μάθημα είναι οι εξής:
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
- Εφαρμογή υπαρχόντων και νέων τεχνολογιών στην πράξη
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα