Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Θεωρία Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυση Δεδομένων

(260) -  Τασιάς Κωνσταντίνος

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα αφορά στη θεωρία λήψης αποφάσεων, έναν τομέα με πληθώρα εφαρμογών σε πολλές επιστήμες, ο οποίος προσεγγίζει και μοντελοποιεί μαθηματικά την αναγκαιότητα της επιλογής κατάλληλων αποφάσεων και στρατηγικών υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναπτύσσεται ένα σύνολο εργαλείων και τεχνικών για την καλύτερη κατανόηση σύνθετων επιχειρησιακών προβλημάτων, με στόχο την ανάλυση των εναλλακτικών αποφάσεων και στρατηγικών και την κατάλληλη επιλογή της πιο συμφέρουσας εξ αυτών.

Επιπρόσθετα, αναλύονται τα δένδρα αποφάσεων, ως μοντέλο της επιχειρησιακής έρευνας, τα οποία αφενός απλοποιούν την απεικόνιση σύνθετων πραγματικών προβλημάτων, αφετέρου συνιστούν, μέσω μιας αναλυτικής διαδικασίας εξέτασης των παραμέτρων του προβλήματος, χρήσιμο εργαλείο λήψης κατάλληλων αποφάσεων σε πλήθος εφαρμογών.

Το μάθημα πραγματεύεται βασικές έννοιες της θεωρίας παιγνίων, στα οποία τα οφέλη των συμμετεχόντων δεν εξαρτώνται μόνο από τις δικές τους αποφάσεις αλλά αποτελούν άμεση συνάρτηση των αποφάσεων των αντιπάλων τους. Πέραν της ανάλυσης των μαθηματικών μοντέλων που διέπουν την εν λόγω επιστημονική περιοχή, αναδεικνύεται, στο πλαίσιο του μαθήματος, η ευρεία εφαρμογή τους σε θέματα ανάλυσης και σχεδιασμού στρατηγικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο του μαθήματος αναλύεται ο δυναμικός προγραμματισμός ως τεχνική για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων στα οποία θα πρέπει να παρθούν πλήθος αλληλοσυνδεόμενων αποφάσεων.

Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή στις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων μέσω μεθόδων μηχανικής μάθησης.

Για τη συνολική αξιολόγηση των φοιτητών θα συνυπολογιστούν τα παρακάτω:

  1. Ενδιάμεση εξέταση (Πρόοδος) που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η συμμετοχή στην πρόοδο έχει προαιρετικό χαρακτήρα, αλλά για όσους επιλέξουν να εξεταστούν σε αυτή, ο βαθμός της προόδου θα υπολογιστεί υποχρεωτικά. 
  2. Εργασία Εξαμήνου (Προαιρετική) (μέγιστη βαθμολογία 2 μονάδες)
  3. Τελική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των μαθημάτων

Ο τελικός βαθμός του μαθήματος (Β) προκύπτει από το βαθμό της τελικής εξέτασης (Τ), το βαθμό της προόδου (Π) και το βαθμό της εργασίας (εφόσον κάποιος επιλέξει να κάνει) ως εξής:

  • Για όσους συμμετάσχουν στην ενδιάμεση εξέταση:       Β = min {(0,8 Τ + 0,2 Π +αE),10}   
  • Για όσους δε συμμετάσχουν στην ενδιάμεση εξέταση:  Β = min {(Τ+αE),10}     

όπου α=1 (α=0) αν κάποια/κάποιος φοιτήτρια/φοιτητής επιλέξει να υποβάλει (μην υποβάλλει) εργασία εξαμήνου           

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να ληφθεί υπόψη ο βαθμός της εργασίας θα πρέπει      0,8 Τ + 0,2 Π > 4   ή Τ >4                                                                                                                                                               

Επισημαίνεται ότι τόσο ο βαθμός προόδου όσο και ο βαθμός της εργασίας λαμβάνονται υπόψη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στην επαναληπτική εξέταση του μαθήματος (Εξεταστική Σεπτεμβρίου).

Σε όλες τις γραπτές εξετάσεις του μαθήματος επιτρέπονται ανοικτές σημειώσεις/βιβλία

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018