Παρουσίαση/Προβολή

Εκπαίδευση και η δημόσια πρόσληψή της: Τύπος, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, καλές τέχνες
(HISTORY140) - Κιμουρτζής Παναγιώτης
Περιγραφή Μαθήματος
Η Ιστορία & η Εκπαίδευση στον Κινηματογράφο
Από τον 20ο αιώνα οι κοινωνίες μπαίνουν στον αστερισμό της Εικόνας. Ο Λόγος παύει να είναι αυθύπαρκτος, διότι ολοένα συχνότερα συνοδεύεται από την εικόνα που τον κωδικοποιεί και επιχειρεί να τον ενδυναμώσει. Με την εικόνα -και ιδίως την κινούμενη εικόνα- αναπτύσσεται λοιπόν, είτε μία αφήγηση που παρακολουθεί τον λόγο, είτε μία αφήγηση με εικόνες (που ενίοτε παρακολουθείται από έναν συμπυκνωμένο –άλλοτε επεξηγηματικό, άλλοτε διαλογικό, λόγο).
Η εικόνα, με την ευκολία που έχει η πρόσληψή της, έγινε ένας ισχυρός δίαυλος μετάδοσης μηνυμάτων και, συνακόλουθα, κρυμμένων και εμφανών ερμηνειών για τις εκάστοτε τρέχουσες πολιτικές και ιστορικές κοινωνικές εξελίξεις. Η αφήγηση της εικόνας, αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε έξω από το ακαδημαϊκό περιβάλλον και επιχείρησε να εγκαθιδρύσει έναν «διάλογο» με αυτό. Επί πολλά χρόνια, ο διάλογος αυτός αγνοήθηκε από τις κοινωνικές επιστήμες. Όμως, κατά την τελευταία 30ετία έχει αρχίσει, διεθνώς, να γίνεται ένα προνομιακό επίπεδο μελέτης των κοινωνικών φαινομένων. Διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, έχουν εντάξει την μελέτη της αφήγησης της εικόνας στα διδακτικά και ερευνητικά τους προγράμματα.
Ο κινηματογράφος ασφαλώς κατέχει καίρια θέση στον πολιτισμό της εικόνας. Το φιλμ περιέχει πολλές, χρονικά επάλληλες αφηγήσεις. Πρόκειται για την αφήγηση του δημιουργού-σκηνοθέτη, την πρόσληψη και αναπαραγωγή της αφήγησης από το ειδικευμένο κοινό, την πρόσληψη της αφήγησης από το ευρύ κοινό (θεατές), τις επαναλαμβανόμενες επαν-αναγνώσεις του έργου κατά τα χρόνια μετά τη δημιουργία του. Τα επάλληλα αυτά αφηγηματικά «κύματα», μας δίνουν άφθονο υλικό για την μελέτη του κοινωνικού παρελθόντος, αλλά και του κοινωνικού παρόντος.
Το μάθημα θα βασιστεί σε δύο βασικούς άξονες των Παιδαγωγικών Επιστημών: Ιστορία και Εκπαίδευση. Θα αναπτυχθεί σε τρία στάδια: α) παρουσίαση ενός γενικού πλαισίου για να κατανοηθεί ο ρόλος της εικόνας (ιδίως του κινηματογράφου) στην προσέγγιση των ευρύτερων κοινωνικών και ειδικότερα των εκπαιδευτικών εξελίξεων, β) ανάλυση του τρόπου που συντίθεται ο «Λόγος» της Εικόνας, γ) παρουσίαση και συζήτηση πάνω σε επιλεγμένη σχετική φιλμογραφία.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα