Παρουσίαση/Προβολή

Εισαγωγή στην διδακτική: Ιστορική Κουλτούρα, Ιστορική Σκέψη, Ιστορική Συνείδηση
(HISTORY118) - Κόκκινος Γεώργιος, ΚΑΣΒΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Μπαχάρας Δημήτριος
Περιγραφή Μαθήματος
- Επισκόπηση του διεθνούς πεδίου της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι σύγχρονοι επιστημολογικοί προβληματισμοί, η απουσία συνεκτικών παραδειγμάτων, οι ιστοριογραφικές τάσεις, οι συρμοί, οι υβριδισμοί που, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, προσδίδουν στο πεδίο πρωτόγνωρη δυναμική, ενώ, κατ’ άλλους, το οδηγούν σε έναν εντεινόμενο θεματολογικό, εννοιολογικό και μεθοδολογικό κατακερματισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε θεωρητικά εργαλεία των M. Oakeshott (πρακτικό/ιστορικό/πραγματικό παρελθόν), R. Koselleck (χώρος εμπειρίας/ορίζοντας προσδοκιών), Jörn Rüsen (μορφές και τυπολογία της ιστορικής συνείδησης) και F. Hartog (καθεστώτα ιστορικότητας και τυπολογία τους), ενώ αντίστοιχη έμφαση θα δοθεί στις έννοιες μνήμη και ιστορική κουλτούρα.
- Η σχέση της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας με τη σχολική ιστορία και τη Δημόσια Ιστορία.
- Οι εξελίξεις στο διεπιστημονικό πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας και η χαρτογράφηση των κύριων εστιών παραγωγής συναφούς επιστημονικού λόγου. Ειδικότερα, θα μας απασχολήσουν περιπτώσεις όπως αυτές της Βρετανικής, της Καναδικής (P. Seixas) και της Αμερικανικής Σχολής (K. Barton, L. Levstik). Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο δομικό περιεχόμενο και στις προϋποθέσεις διαμόρφωσης ιστορικής σκέψης.
- Ουσιαστικό χρόνο θα αποσπάσει και η προσέγγιση των «συμβολικών πολέμων» για την ιστορία και τη μνήμη (κυρίως την τραυματική) σε παγκόσμια κλίμακα. Μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει την εξοικείωση με τις έννοιες του ιστορικού τραύματος και του επίμαχου ιστορικού γεγονότος.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα