Παρουσίαση/Προβολή

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
(ELED456) - ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΚΗΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος
Μαθησιακά αποτελέσματα
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα είναι σε θέση να
-κατανοούν το φαινόμενο της μετανάστευσης και να το διακρίνουν από το προσφυγικό
-αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με τη διαχρονικότητα του φαινομένου της μετανάστευσης
-κατανοούν και να αντιλαμβάνονται την έννοια των εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων, την αναπαράστασή και τη διαπραγμάτευσή τους σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά περιβάλλοντα και να κατανοούν τη δια του λόγου κατασκευή τους
-αποκτήσουν διαπολιτισμική κατανόηση και ενσυναίσθηση για την αντιμετώπιση του στερεοτυπικού λόγου και των προκαταλήψεων
Μαθησιακοί στόχοι
Στο μάθημα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται
- να στοχαστούν και να αναστοχαστούν αναφορικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης
- να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τους τρόπους της δια του λόγου αναπαράστασης τόσο του εθνικού εαυτού όσο και του εθνικού άλλου.
Το μάθημα στοχεύει
- στην ανάδειξη των πολυφωνικών διαστάσεων στην κατασκευή των εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων
- στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των φοιτητών και φοιτητριών στην αναγνώριση ρατσιστικού λόγου και των στερεοτυπικών αναπαραστάσεων μέσω της μελέτης περιπτώσεων
-στην ανάπτυξη διαπολιτισμικής ενσυναίσθησης.
Προαπαιτούμενα - Περιεχόμενο του μαθήματος
Το μάθημα παρουσιάζει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τη διαχρονική και ιστορική διάσταση του μεταναστευτικού φαινομένου αλλά και του προσφυγικού ζητήματος. Μέσω των διαλέξεων και των κριτικών συζητήσεων γίνονται κατανοητές οι έννοιες των κοινωνικών και εθνοπολιτισμικών ταυτότητων και ο τρόπος με το οποίος αυτές συγκρούονται, γίνονται διαπραγματεύσιμες και αναδεικνύονται στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Συζητιέται η δια του λόγου κατασκευή τους και αναπαράστασή τους και αξιοποιείται ο λόγος στην ανάλυση και ερμηνεία ταυτοτικών αναπαραστάσεων και συγκρούσεων. Η ανάδειξη της φωνής των άλλων συμβάλλει στην ανάδειξη της κατανόησης, της αποδοχής και της ισότιμης ένταξης τω μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στο σχολείο.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Cummins,Jim (1999). Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση-Εκπαίδευση με σκοπό την Ενδυνάμωση σε μια Κοινωνία της Ετερότητας/μτφρ. Σουζάνα Αργύρη. Αθήνα: gutenberg.
Potter Jonathan & Margaret Wetherell (2009). Λόγος και Κοινωνική Ψυχολογία. Πέρα από τις στάσεις και τη συμπεριφορά/μτφρ. Έφη Αυγήτα& Ανδρέας Τσονίδης, Νίκος Μποζατζήςεπιμ. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Βεντούρα, Λίνα (1994). Μετανάστευση και Έθνος. Αθήνα: ΕΜΕΝΕ-Μνήμων.
Βεντούρα, Λίνα (2004). «Εθνικισμός, ρατσισμός και μετανάστευση στη σύγχρονη Ελλάδα» στο Παύλου, Μίλτος & Δημήτρης Χριστόπουλος επιμ. Η Ελλάδα της Μετανάστευσης. Αθήνα: ΚΕΜΟ-Κριτική, 174-204.
Βεργέτη Κ. Μαρία (1994). Από τον Πόντο στην Ελλάδα-Διαδικασίες διαμόρφωσης μιας Εθνοτοπικής Ταυτότητας. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη.
Βεργέτη, Κ. Μαρία (19992). Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη.
Γαλάνης, Ν. Γεώργιος (2003). «Ελληνική κοινωνία και μετανάστευση» στο Κούλα Κασιμάτη επιμ. Πολιτικές μετανάστευσης και στρατηγικές ένταξης. Αθήνα: gutenberg, 223-268.
Δραγώνα, Θάλεια (1997). «Απειλημένη εθνική ταυτότητα» στο Άννα Φραγκουδάκη& Θάλεια Δραγώναεπιμ. «Τι είν’ η πατρίδα μας;» Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση. Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 72-105.
Δραγώνα, Θάλεια (2008). «Εκπαιδεύοντας τον ανοίκειο ‘άλλο’. Ταυτότητες, ψυχικοί μηχανισμοί και ιδεολογία» στο Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκηεπιμ. Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση, Αθήνα: Μεταίχμιο, 423-435.
Χριστόπουλος, Δημήτρης (2020). Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση. Αθήνα: Πόλις
Κηπουροπούλου, Ευμορφία, Εκπαίδευση και Πολυπολιτισμικότητα: Μαθητές μιλούν για την εθνική ταυτότητα και ετερότητα, Θεσσαλονίκη, 2020, Επίκεντρο.
Hall, Stuart (1996α). “Ethnicity: Identity and Difference”, στο Geoff Elly & Ronald GrigorSuny edsBecoming National.New York: OxfordUniversity Press, 339-352.
Hall, Stuart (1996β). “Introduction: Who needs Identity?”, στο Stuart Hall & Paul du Gay edsQuestions of Cultural Identity.London: Sage, 1-17.
Hall, Stuart (2001). “The Spectacle of Other”στοMargaret Wetherell & al. edsDiscourse Theory and Practice, London: Sage, 326-344.
Ohliger, Reiner (2003). “Minority existence in Twentieth-Century. Central and Eastern Europe: Between Self and Other?”,στοMϋntz Rainer &Ohliger Rainer eds Diasporas and Ethnic Migrants.London: Frank Cass.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Εμπλουτισμένες εισηγήσεις, μελέτη περιπτώσεων, σεμινάρια (παρουσιάσεις εργασιών)
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα