Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Η Τέχνη ως Ιστορία- Η Ιστορία ως Τέχνη

(ELED455) -  ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα επικεντρώνεται στην κατανόηση της ιστορικής διάστασης της τέχνης και στη διερεύνηση των ποικίλων τρόπων με τους οποίους η ιστορία αποτυπώνεται και μετασχηματίζεται σε εικαστική έκφραση. Αντιμετωπίζοντας κάθε έργο τέχνης ως ένα πεδίο όπου συνυπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικοπολιτισμικές παράμετροι, εξετάζουμε τις οριοθετήσεις και τις μετατοπίσεις της «ιστορικής ζωγραφικής» από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον 20ό αιώνα, εστιάζοντας σε καλλιτεχνικά κινήματα και συλλογικότητες που όχι μόνο αναθεώρησαν το μορφοπλαστικό λεξιλόγιο της τέχνης, αλλά εξέφρασαν πολιτικό λόγο και άσκησαν κριτική στη σύγχρονή τους ιστορική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η πολιτιστική πολιτική του Γ΄ Ράιχ, δηλαδή η επίθεση του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος στη μοντέρνα τέχνη και η προσπάθεια επιβολής ενός αισθητικού αφηγήματος που εξυπηρετούσε τη φυλετική του ιδεολογία.

Το μάθημα περιλαμβάνει την ανάλυση εκθέσεων-ορόσημων του 20ού αιώνα, προκειμένου να κατανοηθεί η πολιτική και ιδεολογική διάσταση της δημόσιας παρουσίασης της τέχνης και η χρήση της ως εργαλείου ιδεολογικής προπαγάνδας. Παράλληλα, μελετάται το έργο Γερμανών καλλιτεχνών που, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρότειναν νέους τρόπους προσέγγισης του επώδυνου παρελθόντος. Εξετάζονται επίσης σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που, αξιοποιώντας ιστορικά τεκμήρια και ιστοριογραφικές μεθόδους, διερευνούν ζητήματα μνήμης, τραύματος και ακραίων ιστορικών εμπειριών, δημιουργώντας παράλληλα χώρους συμβολικής δικαιοσύνης, ιστορικής ενσυναίσθησης και συμφιλίωσης.

Τέλος, το μάθημα ασχολείται με τον ρόλο των μνημείων στη συγκρότηση της Δημόσιας Ιστορίας και τις αφηγήσεις των έργων τέχνης στον δημόσιο χώρο, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παράλληλα, εξετάζονται σύγχρονες θεωρίες και μουσειακές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης και στην ενίσχυση της συλλογικής αυτογνωσίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλοαποδοχής.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025