Αναβάθμιση πλατφόρμας eclass Προβολή

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Διδακτική της Ιστορίας της Τέχνης

(Θ.012 ) -  Νικόλαος Διονυσόπουλος

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση του φοιτητή με τα μεθοδολογικά και εννοιολογικά ζητήματα που θέτει η διδασκαλία της Ιστορίας της Τέχνης. Ως Διδακτική της Ιστορίας της Τέχνης ορίζεται ο κλάδος που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η γνώση του αντικειμένου της Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και τους θεσμούς που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια.

Το μάθημα οργανώνεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αποτελεί μια εισαγωγή σε βασικούς τομείς της Ιστορίας της Τέχνης. Εξετάζεται η θεωρητική προσέγγιση της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η σχέση της Ιστορίας της Τέχνης ως επιστήμης με άλλους συναφείς κλάδους, αναλύονται επιμέρους θέματα όπως αυτό της τεκμηρίωσης, ενώ έμφαση δίνεται στις μεθόδους που εφαρμόζει ο ιστορικός της τέχνης κατά την ερμηνευτική προσέγγιση του εικαστικού έργου. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανωθεί η διδασκαλία της Ιστορίας της Τέχνης. Εξετάζονται τρόποι εφαρμογής των μεθοδολογικών προσεγγίσεων του ιστορικού της τέχνης και ενεργοποίησης του μαθητικού ενδιαφέροντος. Ο/Η φοιτητής/τρια έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί, εντός θεωρητικού πλαισίου, στη σύλληψη, οργάνωση και εφαρμογή μιας διδακτικής πρότασης στην Ιστορία της Τέχνης, με την εκπόνηση σχετικού εκπαιδευτικού σεναρίου.

Αξιολόγηση του μαθήματος με υποβολή γραπτής εργασίας.

 

Μαθησιακά Aποτελέσματα: με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

 

  • να γνωρίζει τις βασικές έννοιες και τη διαδικασία διαμόρφωσης του επιστημονικού κλάδου της Ιστορίας της Τέχνης.
  • να εμβαθύνει στις μεθόδους και την ερευνητική διαδικασία της Ιστορίας της Τέχνης.
  • να προσδιορίζει το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της δημιουργίας του έργου τέχνης.
  • να γνωρίζει τη μέθοδο διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης και τον τρόπο αξιοποίησης της εικαστικής δημιουργίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 


Ενδεικτική βιβλιογραφία

  • Foster, H., Krauss, R., Bois, Y., Buchloh, B. (20184). Η τέχνη από το 1900: Μοντερνισμός, αντιμοντερνισμός, μεταμοντερνισμός, μτφρ. Ι. Τσολακίδου. Αθήνα: Επίκεντρο.
  • Freeland, C. (2005). Μα είναι αυτό τέχνη; Εισαγωγή στη θεωρία της τέχνης, μτφρ. Μ. Αλμπάνη. Αθήνα: Πλέθρον.
  • Χαραλαμπίδης, Α. (20162). Τέχνη, βλέπω – γνωρίζω – αισθάνομαι. Θεσσαλονίκη: UniversityStudioPress.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018