Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Από την Τέχνη της Αρχαιότητας στη Μεσαιωνική Τέχνη

(Θ. 027 ) -  Νικόλαος Διονυσόπουλος

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την αρχαία ελληνική τέχνη, καθώς και τη μεσαιωνική, με έμφαση στη βυζαντινή τέχνη. Το πρώτο μέρος του μαθήματος εστιάζει σε σημαντικά έργα της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και αγγειογραφίας της αρχαιότητας. Εξετάζεται συνοπτικά η τέχνη της εποχής του Χαλκού (Κυκλαδική, Μινωική, Μυκηναϊκή), και έπεται η αναλυτική προσέγγιση της τέχνης της Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής εποχής.

Το δεύτερο μέρος του μαθήματος επικεντρώνεται στη διαμόρφωση της πρωτοχριστιανικής τέχνης κατά την υστερορωμαϊκή εποχή, ενώ στη συνέχεια εξετάζει τις διάφορες μορφές της βυζαντινής τέχνης (αρχιτεκτονική, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, γλυπτική, μικροτεχνία), έτσι όπως εξελίσσονται από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια και τη μεταβατική περίοδο των λεγόμενων σκοτεινών αιώνων (μέσα 7ου - πρώτο μισό 9ου αι.) έως το τέλος της υστεροβυζαντινής εποχής (15ος αι.). Γίνεται επίσης αναφορά σε επιλεγμένα μνημεία της ρομανικής και γοτθικής τέχνης του δυτικού Μεσαίωνα.

Αξιολόγηση του μαθήματος με γραπτές εξετάσεις.

Μαθησιακά Aποτελέσματα: με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να γνωρίζει και να ερμηνεύει:

 

  • τις ιστορικές συνθήκες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τέχνης της περιόδου που εξετάζεται.
  • έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και της αγγειογραφίας.
  • έργα της βυζαντινής τέχνης στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μικροτεχνίας.
  • αντιπροσωπευτικά έργα της μεσαιωνικής ρομανικής και γοτθικής τέχνης.
  • τη λειτουργία του έργου τέχνης σε μια κοινωνία ιστορικά προσδιορισμένη στον χώρο και τον χρόνο, καθώς και τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες που επηρεάζουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  • Βουτυράς, Εμ., Βουτυρά, Α. (2011). Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της. Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών.
  • Rodley, L. (2010). Εισαγωγή στη βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική, μτφρ. Μ. Βέικου. Αθήνα: Καρδαμίτσας.
  • Κοκκορού-Αλευρά, Γ. (1995). Η Tέχνη της Αρχαίας Ελλάδας, Σύντομη Ιστορία (1050-50). Αθήνα: Καρδαμίτσας.
  • Πανσελήνου, Ν. (2000). Βυζαντινή ζωγραφική. Η βυζαντινή κοινωνία και οι εικόνες της. Αθήνα: Καστανιώτης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017