Παρουσίαση/Προβολή
Εσχ.2ξ Performance Art (επιτελεστικές καλλιτεχνικές δράσεις)
(EETF119) - Αγγελική Αυγητίδου
Περιγραφή Μαθήματος
Εργαστήριο Performance Art (Επιτελεστικές Καλλιτεχνικές Δράσεις)
[Δείτε παρακάτω για το συγκεκριμένο μάθημα)
Το εργαστήριο εστιάζει στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην performance και στις υβριδικές πρακτικές που αναπτύσσονται από την αλληλεπίδραση της με άλλα δημιουργικά πεδία όπως τα media και το design. Η θεματική του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνει την ιστορική ανασκόπηση του μέσου στον 20ο αιώνα, τη θεωρητική ανάλυση όρων και ορισμών, την εξερεύνηση των βασικών στοιχείων της performance μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και την ανάπτυξη ατομικών performance των φοιτητών/τριων για παρουσίαση τους εκτός Πανεπιστημίου σε συνεργασία με άλλους φορείς ή στο δημόσιο χώρο. Στόχος είναι οι φοιτητές/τριες να εξοπλιστούν με δεξιότητες που έχουν σχέση με το μέσο, να αναγνωρίσουν και να είναι σε θέση να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται με τον χώρο, το κοινό και τους άλλους performer, να εξερευνήσουν βιωματικά τις παραπάνω σχέσεις μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς και τέλος να διαπραγματευτούν εννοιολογικά τη θεματολογία της performance και να εξερευνήσουν κριτικά τα όρια του μέσου.
Εσχ.2ξ Εφαρμοσμένο εργαστήριο - Performance Art -1ο η 2ο ή 3ο εξάμηνο
Διδάσκουσα: Αγγελική Αυγητίδου, Επικ. Καθηγήτρια
Εισαγωγή στα βασικά εργαλεία και μεθόδους της performance. Ιστορική ανασκόπηση της performance στον 20ο αιώνα. Ασκήσεις σωματικής επίγνωσης σε σχέση με τον χώρο και τους άλλους. Ασκήσεις κιναισθητικής αντίδρασης. Ασκήσεις ταυτόχρονης κίνησης σε ομάδες. Εισαγωγή στην έννοια του χρόνου και του όρου «χρόνος γεγονότων»: performance μικρής διάρκειας, performance διαρκείας (durational performance). Εισαγωγή στα υλικά της performance. Παράδοξη και ανατρεπτική χρήση καθημερινών υλικών/αντικειμένων. Χρήση υλικών στο έργο των Adrian Piper, Francis Alys και Han Bing. Xρήση αντικειμένων με υπερβολή - η έννοια του γκροτέσκο στο έργο των Pocha Nostra και άλλων. Δημιουργία περιβάλλοντος με σώματα και χρήση αντικειμένων.
Μαθησιακά αποτελέσματα: Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής και η φοιτήτρια θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίζουν βασικές ιστορικές στιγμές και ορολογία της performance.
- Ν’ αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται την πολυπλοκότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται με τον χώρο, το κοινό και τους άλλους performer.
- Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις παραπάνω σχέσεις για εργαστούν μέσα σε δομημένους αυτοσχεδιασμούς.
- Είναι σε θέση να συνθέσουν ατομικές θεματικές performance μικρής διάρκειας.
Βιβλιογραφία
Αυγητίδου, Α. (2023). Εισαγωγή στην πράξη της περφόρμανς στις εικαστικές τέχνες [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-249
Αυγητίδου, Α., Βαμβακίδου Ι. (2013). Performance now v.1. Επιτελεστικές Πρακτικές στην Τέχνη και Δράσεις in situ. Αθήνα: Εκδόσεις Ιων.
Χονδρού, Δ. (2006). Εικαστικές Δράσεις. Αθήνα: Απόπειρα. Goldberg, R. (1998). Performance: Live Art since the 60’s. Singapore: Thames and Hudson. Phelan, P. (1993). Unmarked: The Politics of Performance. London and New York: Routledge.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 2 Μαΐου 2014
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα