Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Α' ΕΞΑΜ Εργαστήριο Σεναρίου - Σενάριο ταινίας μικρού μήκους

(DIM-GRAFI-WR103) -  Ελένη Σιδέρη

Περιγραφή Μαθήματος

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εφαρμογή της γνώσης που απέκτη­σαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στα άλλα δύο μαθήματα του εξαμήνου. Στο εργαστήριο αυτό οι φοιτητές οδη­γούνται μέσω μιας επαγγελματικής διαδικασίας ανάπτυ­ξης σεναριακού λόγου, ακολουθώντας όλα τα στάδια συγγραφής (premise, synopsis, outline, step outline ή/ και treatment) από την αφετηριακή ιδέα σε ένα σενά­ριο διάρκειας περίπου δεκαπέντε πέντε (5) λεπτών και σε σενάριο διάρκειας περίπου δεκαπέντε (15) λεπτών. Με αφορμή τα σενάρια των φοιτητών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εξετάζονται σε εφαρμοσμένο επίπεδο επιμέρους θέματα σεναριογραφίας που αφορούν τις μικροαφηγήσεις ενώ, ταυτόχρονα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από συναντήσεις με σεναριογράφους, επιμελη­τές σεναρίου, παραγωγούς και σκηνοθέτες που έχουν υπηρετήσει το είδος της μικρού μήκους ταινίας, σε ορι­σμένους από τους οποίους οι φοιτητές παρουσιάζουν τα σενάριά τους και δέχονται συμβουλές για επιμέρους θέματα (ανάπτυξη των χαρακτήρων, τη δομή, το διάλογο κ.λπ.). Η εργασία οργανώνεται σε μικρές ομάδες, ενθαρ­ρύνεται η συνεργασία και το γράψιμο ως μέλος ομάδας. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τόσο τις ατομικές συνθετικές/συγγραφικές τους δεξιότητες όσο και την αναλυτική τους ικανότητα επιμελούμενοι τα σενάρια των συναδέλφων τους. Τα παραχθέντα σενάρια αποτελούν μέρος του portofolio που δημιουργούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και απο­σκοπεί σε μελλοντική επαγγελματική χρήση.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν αυτό το μάθημα θα μπορούν:

  • μέσω της εφαρμογής της θεωρητικής γνώσης, να μυ­ηθούν στη συγγραφή γραπτού λόγου οπτικοακουστικής προοπτικής,
  • να εξοικειωθούν με την ιδιαιτερότητα και τη λογική της μικρής αφηγηματικής φόρμας,
  • να κατανοήσουν τα κοινά στοιχεία και τις διαφορές με τις άλλες μικροαφηγηματικές φόρμες (διήγημα, θεατρικό μονόπρακτο),
  • να ασκήσουν ικανότητα κριτικής αλλά και ενσωμά­τωση κριτικής που δέχονται στα δικά τους σενάρια και ανάπτυξη αισθήματος συνεργασίας.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019