Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Α' ΕΞΑΜ Εργαστήρια Ποιητικού Λόγου

(DIM-GRAFI-LOG102) -  Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος - Κρεμμύδας Κώστας

Περιγραφή Μαθήματος

Το σεμινάριο αποβλέπει στη διδασκαλία (με βάση σχε­τική βιβλιογραφία και επιλεγμένα ποιητικά κείμενα) και στην άσκηση των συμμετεχόντων στο σεμινάριο στις διάφορες μορφές που κατά καιρούς, κατά την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο, ανέπτυξε η νεότερη ελληνική ποί­ηση (αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα), ανταποκρι­νόμενη σε διαφορετικές τεχνοτροπικές τάσεις και στη διαρκή ανάγκη της για ανανέωση και δοκιμασία των μορφικών και εκφραστικών ορίων της. Έτσι, πρόκειται να διδαχθούν και, στη συνέχεια, υπό μορφή ασκήσεων να γραφούν από όλους και όλες βασικές μορφές όπως ο δεκαπεντασύλλαβος, ο ενδεκασύλλαβος, ο δεκατρισύλ- λαβος, το σονέτο, ο ελευθερωμένος στίχος, το χάι-κάι, ο ελεύθερος στίχος, το πεζό ποίημα.

Διδακτικές ενότητες του σεμιναρίου και, αντιστοίχως, ενδεικτικές περιοχές των σεμιναριακών εργασιών είναι: 1η. Ο δεκαπεντασύλλαβος στο δημοτικό τραγούδι και στην έντεχνη προσωπική ποίηση. 2η. Ο ενδεκασύλλαβος και ο δεκατρισύλλαβος της έντεχνης προσωπικής ποίη­σης. 3η. Το σονέτο (Μαβίλης, Παλαμάς). 4η. Ο ελευθε­ρωμένος στίχος (1880-1930 - Παλαμάς, Καβάφης). 5η. Το χάι-κάι (από τη γενιά του 1930 και εξής). 6η. Ο ελεύθερος στίχος (από τη γενιά του 1930 και εξής). 7η. Το πεζό ποί­ημα (από τη γενιά του 1930 και εξής).

Μαθησιακά αποτελέσματα

Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι ικανοί να:

  • Γνωρίσουν τις παλαιότερες και τις σύγχρονες μορφές της ελληνικής ποίησης.
  • Αντιληφθούν τον οργανικό δεσμό της μορφής όχι μόνο με το περιεχόμενο των ποιητικών κειμένων, αλλά και με την εν γένει σημασία και αισθητική λειτουργία τους.
  • Να εκτιμήσουν, από τη σκοπιά της εντρύφησης στο ποιητικό εργαστήριο, τον ρόλο της ενεργούς συμμετο­χής στην ανάγνωση της ποίησης.
  • Να πειραματιστούν στη δημιουργία των δικών τους «ποιητικών» κειμένων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019