Παρουσίαση/Προβολή

Α' ΕΞΑΜ Εργαστήρια Πεζού Λόγου - Μικρή φόρμα
(DIM-GRAFI-LOG101) - Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος - Παναγιωτίδης Γιώργος - Xριστόπουλος Δημήτρης - Μυροφορίδης Αλέξανδρος
Περιγραφή Μαθήματος
Στόχος της θεματικής αυτής είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στο διήγημα και στο σύντομο διήγημα (flash fiction) ως λογοτεχνικό είδος και με προαπαιτούμενο τη θεωρητική προσέγγιση του είδους, να τους ασκήσει στους τρόπους, τις μεθόδους και τις τεχνικές της συγγραφής διηγημάτων. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δομή και της τεχνικές του διηγήματος μέσα από εγνωσμένους, παλαιότερους και νεώτερους, Έλληνες και ξένους διηγηματογράφους (ενδεικτικά: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Μιχαήλ Μητσάκης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Κων/νος Θεοτόκης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Έλλη Αλεξίου, Μ. Καραγάτσης, Άντον Τσέχοφ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Κάθριν Μάνσφιλντ, Τένεσι Ουίλιαμς, Κνουτ Χάμσουν, Τζέιμς Τζόις, Βιρτζίνια Γουλφ, Ντίνο Μπουτζάτι, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ), διηγήματα των οποίων θα κληθούν να μελετήσουν, και να γράψουν ικανό αριθμό διηγημάτων με εργαλείο τα λογοτεχνικά ρεύματα και τη θεωρία της αφηγηματολογίας. Στο πλαίσιο δημιουργικών ασκήσεων θα πειραματιστούν με το ύφος και την αισθητική, θα εμπεδώσουν τη σχετική θεωρία και θα ασκηθούν στη συγγραφή διηγημάτων διαφορετικής έκτασης, ύφους, αισθητικής και περιεχομένου (150, 300, 800 και 1200 λέξεων) με προϋποθέσεις και στοχευόμενους περιορισμούς που καλύπτουν τα παραπάνω ζητήματα.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι ικανοί να:
- Γνωρίζουν Έλληνες και ξένους διηγηματογράφους με εγνωσμένο συγγραφικό έργο, εντοπίζοντας τις καλές συγγραφικές πρακτικές τους.
- Προσεγγίζουν τα διηγήματα ως διακριτό λογοτεχνικό είδος, αναγνωστικά με επάρκεια, ανιχνεύοντας τα αναγνωστικά επίπεδα, το αισθητικό - λογοτεχνικό ρεύμα στο οποίο αυτά εντάσσονται αλλά και επισημαίνοντας τα βασικά συστατικά του ύφους και των αφηγηματικών τεχνικών τους.
- Επιχειρούν τη συγγραφή διηγημάτων διαφορετικού είδους, υφολογικά, αισθητικά και κατά το περιεχόμενο.
- Κατανοούν τη διαδικασία της συγγραφικής πρόθεσης, έμπνευσης, συγγραφής και επιμέλειας ενός διηγήματος.
- Πειραματίζονται με εργαλείο τις αφηγηματικές τεχνικές.
- Κατανοούν τη σημασία των χαρακτήρων, της πλοκής, του σασπένς, της κορύφωσης και της κάθαρσης στο διήγημα.
- Επανέρχονται στα διηγήματα τα οποία οι ίδιοι θα συγγράφουν με κριτική, αναλυτική - συνθετική σκέψη και δημιουργική ματιά και με σκοπό την ουσιαστική επι- μέλειά τους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα