Παρουσίαση/Προβολή

Β' ΕΞΑΜ Εργαστήρια Παραγωγής Πεζού Λόγου II στην Εκπαίδευση
(DIM-GRAFI-EDU113) - Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος - Παναγιωτίδης Γιώργος - Χριστόπουλος Δημήτρης - Μυροφορίδης Αλέξανδρος
Περιγραφή Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να παρακολουθήσουν οι φοιτητές τις ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου στην εκπαίδευση και πώς αυτές οδηγήθηκαν στις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, καθώς και να επεκτείνει τη γνώση των φοιτητών στην πεζογραφία σε συνάρτηση με τα λογοτεχνικά γένη και ειδικότερα με τα κείμενα μεγαλύτερης έκτασης. Αντικείμενό του αποτελεί η διδασκαλία της πεζογραφίας και η στοχευόμενη προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων με διερεύνηση του συγγραφικού ύφους, των τεχνικών, της αισθητικής και του ρυθμού των συγγραφέων. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τρόπους και μεθόδους ολοκληρωμένης, δημιουργικής και ενεργητικής αναγνωστικής κατανόησης και απόλαυσης των πεζών κειμένων μέσα από τη διαδικασία της γραφής. Στο πλαίσιο των δημιουργικών ασκήσεων θα εννοήσουν και θα εμπεδώσουν τους τρόπους με τους οποίους το λογοτεχνικό έργο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και δραστηριοτήτων, καθώς και αφόρμηση για σχετικές διδακτικές προτάσεις. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα ασκηθούν στη συγγραφή πεζών κειμένων μεγαλύτερης έκτασης, στην κριτική ανάλυση και προσέγγισή του υπό το πρίσμα των παραπάνω και εκπόνηση ενός σχεδίου διδασκαλίας υπό το πρίσμα της Δημιουργικής Γραφής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι ικανοί να:
- Γνωρίζουν Έλληνες και ξένους πεζογράφους με εγνωσμένο συγγραφικό έργο, εντάσσοντας το έργο τους ειδολογικά στο λογοτεχνικό γένος και ρεύμα στο οποίο ανήκει.
- Προσεγγίζουν τα πεζά κείμενα με σκοπό εναλλακτικές, δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας τους, διαφοροποιώντας δηλαδή την κλασική, στερεοτυπική διδασκαλία - προσέγγιση της λογοτεχνίας και βλέποντάς την υπό το πρίσμα της Δημιουργικής Γραφής.
- Οργανώνουν εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και διδασκαλίες λογοτεχνικών πεζών κειμένων με σκοπό τη δημιουργική εξάσκηση διαφορετικών ομάδων ατόμων, έχοντας υπόψη τους τα διαφορετικά είδη του πεζού λόγου, υφολογικά, αισθητικά και κατά το περιεχόμενο.
- Κατανοούν τη διαδικασία της συγγραφικής πρόθεσης, έμπνευσης, συγγραφής και επιμέλειας ενός πεζού λογοτεχνικού κειμένου με σκοπό την αντίστοιχη διαδικασία καθοδήγησης των μαθητών τους.
- Εμπνέουν ομάδες Δημιουργικής Γραφής έχοντας κατακτήσει βιωματικά τη σημασία των λογοτεχνικών χαρακτήρων, της πλοκής, του σασπένς, της κορύφωσης και της κάθαρσης στα πεζά λογοτεχνικά κείμενα.
- Χρησιμοποιούν τις μεθόδους της Δημιουργικής Γραφής για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
- Διακρίνουν συγγραφικά ταλέντα κατά τη διαδικασία της Δημιουργικής Γραφής, αναπροσαρμόζοντας τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας τους ως προς αυτά.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα