Παρουσίαση/Προβολή

Α' ΕΞΑΜ Εργαστήρια Παραγωγής Ποιητικού Λόγου στην Εκπαίδευση
(DIM-GRAFI-EDU112) - Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος - Κρεμμύδας Κώστας - Άννα Π. Βακάλη
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό έχει ως θέμα του τους όρους και τις προϋποθέσεις της διδασκαλίας της παραδοσιακής ή/και της μοντέρνας ποίησης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον (κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης): Ποια είναι τα γνωρίσματα που διακρίνουν την παραδοσιακή και τη μοντέρνα ποίηση; Πόσο τα γνωρίσματα αυτά είναι γνωστά και κατανοήσιμα τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς; Είναι εύκολο και λειτουργικό να εφαρμοστούν τεχνικές της δημιουργικής γραφής προκειμένου να προσεγγιστούν καλύτερα και να κατανοηθούν έννοιες όπως η παραδοσιακή και η μοντέρνα ποίηση; Τα παραπάνω ερωτήματα θα τεθούν και θα σχολιαστούν στη βάση των επιλεγμένων κειμενικών παραδειγμάτων από την ελληνική παραδοσιακή και τη μοντέρνα ποίηση.
Τα κειμενικά παραδείγματα ξεκινούν από την παραδοσιακή ποίηση (Σολωμός, Μαβίλης, Παλαμάς κ.ά.) και καταλήγουν στη μοντέρνα ποίηση (Σεφέρης, Ρίτσος, Ασλάνογλου κ.ά.), προκειμένου να αναπτυχθεί ο προβληματισμός των φοιτητών και φοιτητριών για το πώς έγινε σταδιακά η μετάβαση από τη μία στην άλλη φάση εξέλιξης του ποιητικού λόγου. Επίσης στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάζονται σενάρια διδασκαλίας συγκεκριμένων ποιημάτων που συμπεριλαμβάνονται στα ανθολόγια λογοτεχνίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέτοια σενάρια διδασκαλίας είναι, π.χ.: «Τάκης Σινόπουλος, "Ο καιόμενος": Οι όροι και τα όρια του ποιητικού μοντερνισμού» και «Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, "Το σπίτι": Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση».
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι ικανοί να:
- Αντιληφθούν τη σημασία της αξιοποίησης της Δημιουργικής Γραφής για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας και την παραγωγή λόγου στη σχολική τάξη.
- Μπορούν να σχεδιάσουν διδακτικά σενάρια και διδακτικές δραστηριότητες που αξιοποιούν την ποιητική γραφή.
- Αναγνωρίζουν τα δομικά στοιχεία του ποιητικού λόγου και να μπορούν να τα διδάξουν.
- Μελετούν και να εμβαθύνουν στα βασικά στοιχεία της γλώσσας και της θεματικής ποιητικών κειμένων, σε συνάρτηση με την ιστορικότητα και την τεχνοτροπία τους, ώστε να μπορούν να τα διδάξουν και να κατευθύνουν ανάλογα τους μαθητές τους.
- Αξιολογούν τα βασικά στοιχεία της μορφολογίας ποιητικών κειμένων, σε συνάρτηση με την ιστορικότητα και την τεχνοτροπία τους.
- Αναλύουν με κριτική σκέψη και ενεργητική συμμετοχή έργα σημαντικών ποιητών.
- Ασκηθούν μέσα από τη λογική του Εργαστηρίου στην παραγωγή και σύνθεση δικών τους πρωτότυπων ποιητικών κειμένων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα