Opencourse Μεθοδολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία

Σκόδρας Γεώργιος

Περιγραφή

Ενέργεια και κοινωνία. Ιστορική αναδρομή στη χρήση ενέργειας. Ενεργειακές πηγές και αποθέματα. Δείκτης χρήσης ενέργειας στην οικονομία. Η ενέργεια στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η ενέργεια στον κόσμο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή οικονομία. Προοπτικές των διαφόρων μορφών ενέργειας. Το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ο Άνθρακας ως εναλλακτική ενεργειακή πηγή. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα. Βαθμίδες ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του ενεργειακού βαθμού απόδοσης. Απόδοση και απώλειες κατά τη μετατροπή και μεταφορά ενέργειας. Δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στους διάφορους τομείς των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Εισαγωγή στους τεχνικούς υπολογισμούς. Ενέργεια, απώλειες και εξέργεια. Ισοζύγια ενέργειας. Το γενικό ισοζύγιο ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, απώλειες και εξέργεια. Κεντρικά και αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα. Συσχετισμός ωφέλιμου έργου, ενεργειακού συστήματος και ενεργειακών πόρων.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Ενότητες

Περιεχόμενα Μαθήματος

Στον όρο Εξοικονόμηση περιλαμβάνεται τόσο ο περιορισμός της σπατάλης όσο, και κυρίως, η αποδοτική χρήση της ενέργειας ώστε να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Ο όρος Διαχείριση περιλαμβάνει τις διαδικασίες, μέτρα και οργάνωση για την υλοποίηση και συνεχή παρακολούθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Βιομηχανία

  • “απλό” νοικοκύρεμα

με στενότερη παρακολούθηση των λειτουργικών διαδικασιών που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας (π.χ. ρύθμιση της περίσσειας αέρα καύσης σε εστίες) μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση με πολύ μικρή ή και καθόλου πρόσθετη δαπάνη επενδύσεων

  • βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων διεργασιών

με πρόσθετες επενδύσεις (π.χ. ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας από τα εξερχόμενα προς αποθήκευση ρεύματα προϊόντων ή τα υγρά και αέρια απόβλητα με εγκατάσταση πρόσθετων εναλλακτών)

  • ριζικές αλλαγές στις διεργασίες ή/και στο ενεργειακό σύστημα

(π.χ. συμπαραγωγή) που συνήθως συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις

Η Θερμοδυναμική είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια του μηχανικού.

Σκοπός της καύσης είναι η μετατροπή της χημικής ενέργειας που περιέχεται στο καύσιμο σε θερμική ενέργεια.

Στη βιομηχανία, τις περισσότερες φορές δεν είναι πρακτικά εφικτό ή οικονομικά συμφέρον να παράγουμε θερμότητα με καύση σε όλα τα σημεία των εγκαταστάσεων που τη χρειάζονται.

Τριτογενείς πηγές θερμότητας

  • Ανάλυση απωλειών εξέργειας σε συστήματα παραγωγής θερμότητας με καύση
  • Οικονομία από τη συμπαραγωγή θερμότητας και μηχανικού έργου
  • Περιγραφή συστημάτων συμπαραγωγής

 

Οδηγία 2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Της 16ης Δεκεμβρίου 2002

για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

 

 

Στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων εντός της Κοινότητας λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές κλιματολογικές και τις τοπικές συνθήκες, καθώς και τις κλιματικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων και τη σχέση κόστους/οφέλους.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  1573
Αρ. Προβολών :  20669