Opencourse Πολιτική Έρευνας Τεχνολογίας & Καινοτομίας
ΠΑΥΛΟΣ ΚΙΛΙΝΤΖΗΣ
Εθνικές Πολιτικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εθνικές Πολιτικές καινοτομίας. Ευρωπαικός χάρτης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Μοντέλα πολιτικών έρευνας και ανάπτυξης.Μοντέλα πολιτικών καινοτομίας. Ανάλυση εφαρμογών περιπτώσεων. Μελέτη και Ανάπτυξη Επιχειρηματικού σχεδίου.
ΛιγότεραΕθνικές Πολιτικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εθνικές Πολιτικές καινοτομίας. Ευρωπαικός χάρτης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Μοντέλα πολιτικών έρευνας και ανάπτυξης.Μοντέλα πολιτικών καινοτομίας. Ανάλυση εφαρμογών περιπτώσεων. Μελέτη και Ανάπτυξη Επιχειρηματικού σχεδίου.
Εθνικές Πολιτικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εθνικές Πολιτικές καινοτομίας. Ευρωπαικός χάρτης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Μοντέλα πολιτικών έρευνας και ανάπτυξης.Μοντέλα πολιτικών καινοτομίας. Ανάλυση εφαρμογών περιπτώσεων. Μελέτη και Ανάπτυξη Επιχειρηματικού σχεδίου.
Σκοποί ενότητας
•Γίνεται μια εισαγωγή στην Καινοτομία όπου δίνονται οι Βασικές Έννοιες και Ορισμοί της Τεχνολογίας (Technology), της Εφεύρεσης (Invention), της Δημιουργικότητας (Creativity) και της Καινοτομίας (Innovation) με έμφαση στην Τεχνολογική Καινοτομία (Technological Innovation).
•Επίσης δίνεται μια ιστορική, κοινωνική και τεχνοκρατική προοπτική της καινοτομίας, και γίνεται μια πρώτη αναφορά στην διαδικασία μέτρησής της.
Σκοποί ενότητας
•Ασχολείται με τη Διαχείριση της Καινοτομίας κυρίως μέσω της διαχείρισης της Γνώσης (Knowledge) και της Εκπαίδευσης (Education).
•Αναλύεται ο ρόλος της γνώσης στην καινοτομία και η σχέση της γνώσης με τη Μάθηση (Learning), και παρουσιάζεται το πρότυπο της Γνωσιακής Διαδικασίας (Knowledge Process).
•Αποσαφηνίζεται η διαφορά καινοτομίας από την εφεύρεση και παρατίθενται οι τύποι και τα χαρακτηριστικά της απλής καινοτομίας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
Σκοποί ενότητας
•Μέσα από μία αναλυτική μελέτη μιας περίπτωσης μεγάλης επιχείρησης αναπτύσσεται η σχέση Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας (Competitiveness).
•Στην ενότητα αυτήν παρουσιάζονται επίσης οι έννοιες της Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Τομείς (Public and Private Sectors), και αναλύεται ο ρόλος του δημόσιου τομέα στην προώθησή τους.
Σκοποί ενότητας
- Στην ενότητα αυτή παρατίθενται τα διάφορα πρότυπα – μοντέλα της Διαδικασίας Καινοτομίας (Innovation Process) όπου γίνεται αναφορά α) στην διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων (Intellectual Property Rights), και β) στην έννοια και την πρακτική της διαχείρισης της Γνώσης και του Πνευματικού Κεφαλαίου (knowledge and Intellectual Capital)
- Η ενότητα αυτή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της δυναμικής των Βασισμένων στη Γνώση Οικονομιών (Knowledge Based Economies) όπου παρουσιάζονται διάφορα Εργαλεία και Τεχνικές Διαχείρισης Καινοτομίας (Innovation Management Tools and Techniques).
Σκοποί ενότητας
•Δίνεται έμφαση στην παρουσίαση των διάφορων τύπων συστημάτων καινοτομίας και στις βασικές αρχές τους, στα Ανοικτά και Κλειστά Συστήματα Καινοτομίας (Open and Closed Innovation Systems) σα στρατηγικές επιλογές, και στα προσομοιωτικά συστήματα.
•Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση προτύπων συστημάτων καινοτομίας με τη χρήση της Δυναμικής Συστημάτων (Systems Dynamics) και η εφαρμογή αυτών των προτύπων σε Τομεακά (Sectoral), Περιφερειακά (Regional) και κυρίως Εθνικά (National) Συστήματα Καινοτομίας (Innovation Systems).
•Ανάλυση των ανοιχτών συστημάτων καινοτομίας, των Δικτύων Καινοτομίας (Innovation Networks), των Κοινοτήτων Γνώσης (Knowledge Societies) και της Διεθνούς Ερευνητικής Συνεργασίας (International Research Cooperation), καθώς και των Δεικτών Μέτρησης Καινοτομίας (Innovation Indices).
Σκοποί ενότητας
•Γίνεται μια εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship) και τη σχέση της με την καινοτομία.
•Παρουσιάζονται τα είδη της και αναλύεται η έννοια της Βιώσιμης Επιχειρηματικότητα (Sustainable Entrepreneurship), του πρότυπου του Κύκλου Ζωής της Μάθησης (Learning Life Cycle) και της Στρατηγικής Μάθησης (Strategic Learning).
•Γίνεται αναφορά στις Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων (Business Incubators) στις Τεχνολογικές Συστάδες Επιχειρήσεων (Technology Clusters) vs Συστάδων Επιχειρήσεων Γνώσης (Knowledge Clusters) και εισάγεται η έννοια G-RVIN (Global-local - Glocal, Real-Virtual, Incubator Networks) σαν καταλύτης και επιταχυντής της Οικονομίας της Γνώσης (Knowledge Economy).
Σκοποί ενότητας
•Οι πρακτικές επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με επικέντρωση στην Διαχείριση και Μεταφορά Τεχνολογίας (Technology Management and Transfer).
•Μηχανισμοί και πρότυπα μεταφοράς τεχνολογίας, εμπόδια και παράγοντες για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας.
•Εκτενής παρουσίαση των Συμφωνιών Συνεργατικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Cooperation Research and Development Agreements - CRADAs) και των Τεχνοβλαστών (Spin-Offs) μέσα από μελέτες περιπτώσεων.
•Ανάλυση των χρηματοδοτικών εργαλείων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως Κεφαλαία Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital) και Άγγελοι Επενδυτές ή Επιχειρηματικοί Άγγελοι (Business Angels).
Σκοποί ενότητας
Παρουσίαση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης ως εργαλείων για τη συγγραφή ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Εισαγωγή
Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα
Αρ. Επισκέψεων : 3094
Αρ. Προβολών : 17817