Γνωριμία με την πλατφόρμα Open eClass (GSEMER001)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΜΕΡΤΣΙΔΗΣ

Περιγραφή

Το μάθημα αυτό αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση για τη χρήση της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass.

 

Αναλυτική περιγραφή OpeneClass

ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥTH

ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ

Ενότητες

Σύντομη Περιγραφή

Η πλατφόρμα Open eClass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου (GUnet) για την υποστήριξη Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Έχει σχεδιαστεί με προσανατολισμό την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βασίζεται στη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα, υποστηρίζεται ενεργά από το GUnet και διανέμεται ελεύθερα. Η εισαγωγή της Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης δίνει νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση, προσφέροντας ένα μέσο αλληλεπίδρασης και συνεχούς επικοινωνίας εκπαιδευτή -εκπαιδευόμενου. Παράλληλα, υποστηρίζεται η ηλεκτρονική οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού, ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς παράγοντες του χώρου και του χρόνου της κλασσικής διδασκαλίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός δυναμικού περιβάλλοντος εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα Open eClass είναι σχεδιασμένη με στόχο την υλοποίηση νέων εκπαιδευτικών δράσεων.

Χαρακτηριστικά & λειτουργικότητες

Αρχική σελίδα πλατφόρμας

Συμβατότητα με όλους τους φυλλομετρητές: Η πρόσβαση στην Open eClass γίνεται με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή (web browser). Η πλατφόρμα Open eClass είναι πλήρως λειτουργική σε όλους τους φυλλομετρητές.

Προσαρμοστική διεπαφή χρήστη: Η πλατφόρμα Open eClass διαθέτει μοντέρνα και προσαρμοστική (responsive) διεπαφή χρήστη (user interface), που βασίζεται σε Bootstrap 3x, ώστε να προσαρμόζεται στις οθόνες διαφορετικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones. Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν απευθείας πρόσβαση στην Open eClass στο tablet ή το κινητό τους και μέσω των εφαρμογών για κινητές συσκευές με λειτουργικό iOS και Android.

Συμβατότητα με πρότυπα ηλεκτρονικής μάθησης: H πλατφόρμα Open eClass είναι συμβατή με διεθνή πρότυπα (SCORM, IMSCP) με τα οποία εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίηση, η προσβασιμότητα και η ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού υλικού στις τεχνολογικές μεταβολές, καθώς και η διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης.

Δημιουργία & Διαχείριση Ηλεκτρονικών Μαθημάτων. Συγκεκριμένα από την πλατφόρμα υποστηρίζονται:

  • διακριτοί τρόποι πρόσβασης μαθημάτων: ανοικτά μαθήματα, μαθήματα που απαιτούν εγγραφή,κλειστά,ανενεργά
  • διακριτές μορφές μαθημάτων: απλή μορφή, εβδομαδιαία μορφή, μάθημα με θεματικές ενότητες
  • αντίγραφα ασφαλείας: διασφάλιση ολόκληρου του περιεχομένου του μαθήματος σε περιπτώσεις ακούσιας διαγραφής ή καταστροφής του μαθήματος.
  • διακριτοί ρόλοι χρηστών: εκπαιδευτής, εκπαιδευόμενος, διαχειριστής (πρόσθετοι ρόλοι: βοηθός εκπαιδευτή, υπεύθυνος ομάδας, επισκέπτης).

Διαχείριση εκπαιδευτικού περιεχομένου

  • Έγγραφα: Οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση μαθησιακού περιεχομένου.
  • Πολυμέσα: Αποθήκευση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.
  • Ιστολόγιο: Δημοσίευση αναρτήσεων κειμένου με χρονολογική σειρά
  • Γλωσσάρι: Προσθήκη και διαχείριση βασικών όρων .
  • Ηλεκτρονικό Βιβλίο: Ανάρτηση, διαχείριση και παρουσίαση ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή HTML.
  • Τοίχος (wall): Ανάγνωση αναρτήσεων πολλαπλού περιεχομένου (βίντεο,έγγραφα,πολυμέσα).
  • Σύνδεσμοι: Προσθήκη και οργάνωση χρήσιμων πηγών από το Διαδίκτυο .
  • Γραμμή Μάθησης: Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού σε δομημένες ενότητες. Δυνατότητα εξαγωγής σε πακέτο SCORM.
  • Διαδραστικό περιεχόμενο: αποτελεί εργαλείο δημιουργίας διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων
  • Εννοιολογικοί χάρτες: Εννοιολογική ανάλυση εννοιών του μαθήματος.

Εργαλεία ενημέρωσης, επικοινωνίας & συνεργασίας

  • Ανακοινώσεις: Ανάρτηση ανακοινώσεων μαθήματος.
  • Ημερολόγιο: Χρονολογική παρουσίαση γεγονότων-σταθμών του μαθήματος.
  • Μηνύματα: Ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
  • Ειδοποιήσεις: Ειδοποίηση για οτιδήποτε νεότερο αφορά το μάθημα.
  • Συζητήσεις: Ασύγχρονη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
  • Τηλεσυνεργασία: Δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο.
  • Ομάδες χρηστών: Ομαδοποίηση χρηστών ώστε να έχουν κοινή περιοχή συζητήσεων και περιοχή μεταφόρτωσης αρχείων.
  • Wiki: Συνεργατική συγγραφή κειμένων.
  • Συνομιλία: Επικοινωνία με γραπτά μηνύματα, μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, σε πραγματικό χρόνο.

Εργαλεία αξιολόγησης & ανατροφοδότησης

  • Ασκήσεις: Παραγωγή ασκήσεων κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενού).
  • Εργασίες: Διαχείριση, υποβολή και βαθμολόγηση εργασιών.
  • Ερωτηματολόγια: Δημιουργία δημοσκοπήσεων και ερευνών.
  • Βαθμολόγιο: Καταγραφή βαθμολογίας εκπαιδευομένων.
  • Παρουσιολόγιο: Καταγραφή παρουσιών/απουσιών εκπαιδευομένων.
  • Πρόοδος: βοηθά τους εκπαιδευόμενους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να πετύχουν τους στόχους τους
  • Στατιστικά: Στατιστικά στοιχεία χρηστών.

Εργαλεία διαχείρισης ηλεκτρονικού μαθήματος

  • Ρυθμίσεις: το βασικός εργαλείο ρυθμίσεων του μαθήματος (τίτλος, περιγραφή, μεταδεδομένα, μορφή, πρόσβαση, άδειες χρήσης, κ.λπ.).
  • Διαχείριση Χρηστών: Λίστα εγγεγραμμένων χρηστών, ρόλοι, εγγραφή και απεγγραφή χρηστών (ατομική, ομαδική ή με κανόνες).
  • Διαχείρισης Εργαλείων: Ενεργοποίηση, απενεργοποίηση, προσθήκη εξωτερικών εργαλείων (σύνδεσμοι, εργαλεία, LTI, κ.λπ.).
  • Μαθησιακή αναλυτική: Αναλυτικές αναφορές παρακολούθησης και επίτευξης μαθησιακών στόχων.
Κεντρική Σελίδα Ηλεκτρονικού Μαθήματος

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.openeclass.org

 

Σύντομη περιγραφή Open eClass

Ρὀλοι Χρηστών

Οι βασικοί ρόλοι χρηστών που υποστηρίζει η πλατφόρμα είναι τρεις, ο χρήστης -εκπαιδευτής, ο χρήστης - εκπαιδευόμενος και ο διαχειριστής (υπάρχουν ενδιάμεσοι ρόλοι όπως βοηθός διαχειριστή, διαχειριστής χρηστών, βοηθός καθηγητή, υπεύθυνος ομάδας, χρήστης επισκέπτης, κλπ).

Ο χρήστης εκπαιδευτής είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μαθημάτων. Ο λογαριασμός του δημιουργείται από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου. Ο εκπαιδευτής μπορεί να δημιουργήσει όσα μαθήματα επιθυμεί, να επικοινωνεί με τους εκπαιδευόμενους (που παρακολουθούν τα μαθήματά του), να εισάγει και να διαχειρίζεται το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος (κείμενα, εικόνες, παρουσιάσεις, βίντεο, εργασίες, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης κλπ), να δημιουργεί ομάδες εργασίας και περιοχές συζητήσεων και γενικά να ελέγχει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο χρήστης εκπαιδευόμενος μπορεί να εγγραφεί σε όσα μαθήματα του επιτρέπεται, να έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που περιέχουν, και να συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας, περιοχές συζητήσεων και ασκήσεις αυτοαξιολόγησης. Ο λογαριασμός του δημιουργείται είτε αυτόματα με την εγγραφή του στην πλατφόρμα είτε από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου.

Τέλος ο διαχειριστής είναι αυτός που έχει τη συνολική εποπτεία της πλατφόρμας. Δημιουργεί και ελέγχει τους λογαριασμούς των χρηστών, διαχειρίζεται τα μαθήματα, καθώς επίσης παρακολουθεί και διαχειρίζεται τον εξυπηρετητή και τη βάση δεδομένων.

Κατηγορίες Μαθημάτων

Οι διακριτές κατηγορίες μαθημάτων που υποστηρίζει η πλατφόρμα είναι τρεις, τα ανοικτά μαθήματα, τα μαθήματα που απαιτούν εγγραφή, και τα κλειστά μαθήματα. Ο τύπος πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό μάθημα καθορίζεται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτή κατά τη δημιουργία του μαθήματος, ενώ μπορεί να αλλάξει δυναμικά μέσα από τη διεπαφή διαχείρισης του μαθήματος. Αναλυτικότερα οι υποστηριζόμενες κατηγορίες μαθημάτων είναι οι εξής:

  • Ανοικτά μαθήματα είναι τα μαθήματα ελεύθερης πρόσβασης, όπου έχουν πρόσβαση ακόμα και χρήστες που δεν διαθέτουν λογαριασμό στην πλατφόρμα.
  • Ανοικτά σε εγγραφή είναι τα μαθήματα στα οποία ένας χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο αν διαθέτει λογαριασμό στην πλατφόρμα και εγγραφεί σε αυτά.
  • Κλειστά μαθήματα είναι τα μαθήματα στα οποία ένας χρήστης που έχει λογαριασμό στην πλατφόρμα έχει πρόσβαση μόνο αν του το επιτρέψει ο υπεύθυνος εκπαιδευτής.
  • Τέλος ανενεργά μαθήματα είναι τα μαθήματα στα οποία έχει πρόσβαση μόνο ο υπεύθυνος εκπαιδευτής και δεν είναι ορατά στον κατάλογο μαθημάτων.

 

Εγχειρίδιο Εκπαιδευτή

Εγχειρίδιο Εκπαιδευόμενου

Εγγραφή σε Μάθημα

Επιλέγοντας «Κατάλογος μαθημάτων» στην αριστερή στήλη στο προσωπικό σας χαρτοφυλάκιο, θα μεταφερθείτε στη λίστα μαθημάτων στην οποία μπορείτε να επιλέξετε ποια από τα διαθέσιμα μαθήματα θέλετε να συμπεριλάβετε στην προσωπική σας λίστα παρακολούθησης. Τα διαθέσιμα μαθήματα παρουσιάζονται σε ομάδες ανάλογα με το τμήμα στο οποίο ανήκουν. Αρχικά επιλέξτε το σύνδεσμο “Εγγραφή σε Μάθημα”.

Εγγραφή σε Μάθημα

 

Εν συνεχεία τσεκάρετε από την λίστα των διαθέσιμων μαθημάτων το μάθημα ή τα μαθήματα στα οποία θέλετε να εγγραφείτε.

Επιλογή εγγραφής από λίστα μαθημάτων

 

Να σημειώσουμε ότι μόλις κάνετε κλικ δίπλα σε κάθε μάθημα, αυτόματα βλέπετε δεξιά στον τίτλο του μαθήματος την πράσινη ένδειξη επιβεβαίωσης για την εγγραφή σας στο μάθημα. Η διαδικασία αυτή σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τον προσωπικό σας κατάλογο με τα μαθήματα που παρακολουθείτε.

Ένδειξη επιβεβαίωσης εγγραφής σε Μάθημα

 

Τέλος για την απεγγραφή σας από ένα μάθημα κάνετε την αντίθετη από την προηγουμένη διαδικασία δηλαδή ξετσεκάρετε το εικονίδιο εγγραφής στο μάθημα. Για να εισέλθετε στο μάθημα το οποίο εγγραφήκατε απλά πατήστε πάνω στον τίτλο όποιου μαθήματος.

 

Εγγραφή σε μάθημα

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο

Με την είσοδό σας στην πλατφόρμα (εισαγωγή username και password) θα βρεθείτε στο χαρτοφυλάκιο σας, έναν χώρο που σας επιτρέπει να οργανώνετε και να ελέγχετε τη συμμετοχή σας στα ηλεκτρονικά μαθήματα της πλατφόρμας.

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο

 

Στην αριστερή στήλη, έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά από επιλογές που αφορούν την εγγραφή σε μάθημα, τη διαμόρφωση του προφίλ σας, το προσωπικό σας ημερολόγιο μαθημάτων, τις ανακοινώσεις κλπ, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια.

Περιοχή «Τα μαθήματα μου»

Στην κεντρική στήλη, θα βρείτε μια λίστα με τα μαθήματα στα οποία είστε γραμμένος. Δεξιά σε κάθε μάθημα υπάρχει η επιλογή «Απεγγραφή» ώστε να απεγγραφείτε από αυτό.

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται όλα τα μαθήματα στα οποία είναι συμμετέχετε. Κάθε μάθημα αποτελείται από τον τίτλο του μαθήματος, ακολουθούμενο στην επόμενη γραμμή από του εκπαιδευτές του μαθήματος. Κάνοντας κλικ στον τίτλο ενός μαθήματος από τη λίστα εισέρχεστε στο ηλεκτρονικό μάθημα.

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο

 

Περιοχή «Οι ανακοινώσεις μου»

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις στα μαθήματα που είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης. Οι ανακοινώσεις αυτές ταξινομούνται κατά μάθημα και κατά ημερομηνία. Κάθε ανακοίνωση αποτελεί σύνδεσμο προς το εργαλείο ανακοινώσεων του αντίστοιχου μαθήματος και περιορίζεται στους 150 χαρακτήρες. Αν μια ανακοίνωση είναι μεγαλύτερη των 150 χαρακτήρων τότε προστίθεται ένα «…[Περισσότερα]». Αυτό σημαίνει ότι για να δούμε ολόκληρη την ανακοίνωση θα πρέπει να πάμε στο εργαλείο ανακοινώσεων του αντίστοιχου μαθήματος.

Περιοχή «Το ημερολόγιό μου»

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται ομαδοποιημένα τα γεγονότα από τα ημερολόγια των μαθημάτων στα οποία είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης. Τα γεγονότα αυτά ταξινομούνται κατά την ημερομηνία διεξαγωγής. Ο μέγιστος αριθμός ημερομηνιών που μπορούν να αναφέρονται στο ημερολόγιο είναι πέντε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για συνεχόμενες ημερομηνίες. Σε κάθε ημερομηνία μπορούν να υπάρχουν γεγονότα από διάφορα μαθήματα.

Τα γεγονότα στο ημερολόγιο αρχίζουν με τον τίτλο μαθήματος με την ώρα διεξαγωγής και την διάρκεια ακριβώς δίπλα. Στην επόμενη γραμμή αναγράφεται ο τίτλος του γεγονότος. Ακολουθεί, στην επόμενη γραμμή το κείμενο που περιγράφει το γεγονός, όπως το όρισε ο εκπαιδευτής του μαθήματος. Το περιεχόμενο περιορίζεται στους 150 χαρακτήρες. Αν η περιγραφή ενός γεγονότος είναι μεγαλύτερη των 150 χαρακτήρων τότε προστίθεται ένα «…[Περισσότερα]». Αυτό σημαίνει ότι για να δούμε ολόκληρη την περιγραφή του γεγονότος θα πρέπει να πάμε στο εργαλείο Ημερολογίου του αντίστοιχου μαθήματος. Γεγονότα τον οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής έχει περάσει, παύουν να αναφέρονται στο Ημερολόγιο. Κάθε γεγονός στο Ημερολόγιο αποτελεί σύνδεσμο προς το εργαλείο ατζέντας του αντίστοιχου μαθήματος.

Το ημερολόγιο - Η οπτική του εκπαιδευόμενου

 

Περιοχή «Το μηνύματά μου»

Εμφανίζονται τα τελευταία μηνύματα από τα μαθήματά στα οποία είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης.

 

Προσωπικό χαρτοφυλάκιο εκπαιδευόμενου

Ηλεκτρονικό Μάθημα

Το Ηλεκτρονικό Μάθημα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της πλατφόρμας Open eClass. Κάθε μάθημα αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα η οποία ενσωματώνει μια σειρά από υποσυστήματα. Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό μάθημα είναι μια αρθρωτή δομή, η οποία οργανώνεται και διαχειρίζεται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτή. Ειδικότερα, η κεντρική οθόνη του ηλεκτρονικού μαθήματος για τον εκπαιδευόμενο έχει την παρακάτω μορφή.

Αρχική σελίδα ηλεκτρονικού μαθήματος

 

Στην κεντρική οθόνη υπάρχει η ταυτότητα του ηλεκτρονικού μαθήματος όπου αναφέρονται βασικές πληροφορίες (τίτλος, κωδικός, σύντομη περιγραφή, υπεύθυνος εκπαιδευτής, τμήμα, τύπος πρόσβασης, εγγεγραμμένοι χρήστες, ειδοποιήσεις μέσω e-mail, λέξεις κλειδιά, κλπ). Στο αριστερό τμήμα της οθόνης υπάρχει το μενού με τα ενεργά εργαλεία μαθήματος. Αναλύοντας μπορούμε να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα εμφάνισης των εγγεγραμμένων χρηστών του μαθήματος (εφόσον έχει ενεργοποιήσει ο εκπαιδευτής αυτή την δυνατότητα) ώστε να μπορείτε να δείτε τους χρήστες του μαθήματος όπως αυτό φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Επιλογές ηλεκτρονικού μαθήματος

 

Εμφάνιση λίστας χρηστών μαθήματος

 

Από τον σύνδεσμο “ Λήψη ειδοποιήσεων μαθήματος μέσω e-mail” μπορείτε να επιλέξετε εάν θα λαμβάνετε ή όχι ενημερωτικά e-mails από τα μαθήματα στα οποία είστε εγγεγραμμένος. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εξαιρέσετε μερικά από τα μαθήματα στη λήψη e-mails από αυτά, τότε θα πρέπει στην λίστα επιλογών να επιλεχθούν διαδοχικά οι σύνδεσμοι: “Το προφίλ μου” -“Ειδοποιήσεις μαθημάτων” και από εκεί να επιλέξετε αυτά που επιθυμείτε.

Ειδοποιήσεις μαθημάτων

 

Επιλογή η εξαίρεση ειδοποιήσεων μαθημάτων

 

Θεματικές Ενότητες

Η πλατφόρμα Open eClass παρέχει τη δυνατότητα στον υπεύθυνο εκπαιδευτή να οργανώνει ένα ηλεκτρονικό μάθημα με τη μορφή Θεματικών Ενοτήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευέλικτη ομαδοποίηση του εκπαιδευτικού περιεχομένου που έχει αναρτηθεί σε συγκεκριμένο μάθημα με σκοπό την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου του μαθήματος. Αν αυτό συμβαίνει για το μάθημα που παρακολουθείτε, τότε στο κάτω τμήμα της κεντρικής οθόνης του μαθήματος εντοπίζετε τα περιεχόμενα των θεματικών ενοτήτων.

Θεματικές Ενότητες μαθήματος

 

Κάντε κλικ στο όνομα της θεματικής ενότητας που επιθυμείτε για να εισέλθετε στα περιεχόμενα της. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζονται τα περιεχόμενα της θεματικής ενότητας που επιλέξαμε. Παρατηρείτε ότι στο επάνω μέρος εμφανίζονται σύνδεσμοι για μετάβαση στην προηγούμενη και επόμενη θεματική ενότητα. Παρακάτω παρουσιάζεται μια περιγραφή και ακολουθούν σύνδεσμοι που σας επιτρέπουν την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών πόρων που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτή. Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα που εμφανίζεται στην εικόνα διαθέτει τέσσερις γραμμές μάθησης (SCORM πακέτα). Μπορείτε να κάνετε κλικ σε όποιο SCORM πακέτο επιθυμείτε για να ξεκινήσετε την παρακολούθηση του. Τέλος, μπορείτε να μεταβείτε απ’ ευθείας σε όποια άλλη θεματική ενότητα επιθυμείτε, αν επιλέξετε από τη λίστα επιλογών.

Υλικό θεματικής ενότητας μαθήματος

 

 

Γνωριμία με το ηλεκτρονικό μάθημα

Δημιουργία μαθήματος

Η Δημιουργία Μαθήματος είναι η πιο σημαντική ενέργεια του χρήστη – Εκπαιδευτή στην πλατφόρμα. Ειδικότερα, για να δημιουργήσετε ένα νέο μάθημα, στο προσωπικό σας χαρτοφυλάκιο, πατήστε το κουμπί “Δημιουργία Μαθήματος” πάνω δεξιά ή επιλέξτε “Δημιουργία Μαθήματος” στην αριστερή στήλη στις “Επιλογές χρήστη”.

Επιλογές Δημιουργίας μαθήματος

 

Συμπληρώστε τα στοιχεία του νέου μαθήματος.

  • Πληκτρολογήστε έναν “Τίτλο” για το μάθημα.
  • Επιλέξτε από τη λίστα “Κατηγορία” την κατηγορία στα πλαίσια της οποίας προσφέρεται το μάθημα
  • Εισάγετε τα ονόματα των εκπαιδευτών που υποστηρίζουν το μάθημα. Το σύστημα εμφανίζει αυτόματα στο πεδίο αυτό το δικό σας όνομα. Αν οι εκπαιδευτές είναι περισσότεροι, προσθέστε τα ονόματά τους μετά το δικό σας.
  • Επιλέξτε από τη λίστα “Γλώσσα”, τη γλώσσα στην οποία θέλετε να εμφανίζονται τα υποσυστήματα του ηλεκτρονικού μαθήματος.
  • Πληκτρολογήστε μια “Σύντομη περιγραφή” για το μάθημα.
  • Επιλέξτε από τη λίστα “Μορφή” μία από τις διαθέσιμες μορφές μαθημάτων.
  • Καθορίστε, προαιρετικά, την άδεια διάθεσης του μαθήματός σας. Σημειώστε ότι υποστηρίζονται όλες οι άδειες διάθεσης τύπου Creative Commons.

Καθορίστε τον τύπο πρόσβασης του μαθήματος σας. Έχετε τις παρακάτω επιλογές:

  • Ελεύθερη Πρόσβαση (χωρίς συνθηματικό): οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο μάθημά σας χωρίςνα έχει εγγραφεί στην πλατφόρμα ή να πληκτρολογήσει κάποιο κωδικό πρόσβασης. (“Ανοιχτό μάθημα”)
  • Ελεγχόμενη Πρόσβαση με ανοιχτή εγγραφή: για να εισέλθει κάποιος χρήστης το μάθημά σας πρέπει πρώτα να εγγραφεί ως χρήστης του μαθήματος, αλλά οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα μπορεί να κάνει αίτηση εγγραφής (“Ανοικτό με εγγραφή”)
  • Ελεγχόμενη Πρόσβαση: στο μάθημα έχουν πρόσβαση μόνο οι χρήστες που βρίσκονται στη λίστα Χρηστών του Μαθήματος (“Κλειστό μάθημα”)
  • Ανενεργό μάθημα”: Πρόσβαση στο μάθημα έχουν μόνο οι εκπαιδευτές του μαθήματος

Εναλλακτικά μπορείτε να ορίσετε συνθηματικό (password) στα ανοικτά μαθήματα ή σε αυτά με ανοικτή εγγραφή.

Δημιουργία μαθήματος

 

Αν θέλετε ελεγχόμενη πρόσβαση, μία συνήθης πρακτική είναι να επιλέξετε «Ελεγχόμενη Πρόσβαση με ανοιχτή εγγραφή» και να ζητήσετε από τους εκπαιδευόμενους να εγγραφούν. Μόλις τελειώσει η εγγραφή μπορείτε να επιλέξετε «Ελεγχόμενη Πρόσβαση» και κατόπιν να αποβάλλεται από το μάθημα τους χρήστες που δεν επιθυμείτε να συμμετάσχουν.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία μαθήματος” για να δημιουργηθεί το μάθημά σας. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του, μπορείτε να μπείτε σε αυτό. Να σημειωθεί ότι κάθε εκπαιδευτής μπορεί να δημιουργεί στην πλατφόρμα όσα μαθήματα επιθυμεί χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο.

 

Δημιουργία μαθήματος

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο

Με την είσοδό σας στην πλατφόρμα (εισαγωγή username και password) θα βρεθείτε στο χαρτοφυλάκιο σας, έναν χώρο που σας επιτρέπει να οργανώνετε και να ελέγχετε τη συμμετοχή σας στα ηλεκτρονικά μαθήματα της πλατφόρμας.

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο Εκπαιδευτή


Στην αριστερή στήλη, έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά από επιλογές οι οποίες αφορούν τη δημιουργία μαθήματος, την εγγραφή σε μάθημα, τη διαμόρφωση του προφίλ σας, το προσωπικό σας ημερολόγιο μαθημάτων, τις ανακοινώσεις κλπ, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια.

Στην δεξιά στήλη, θα βρείτε μια λίστα με τα μαθήματα που υποστηρίζετε ως εκπαιδευτής καθώς και τα μαθήματα που παρακολουθείτε εφόσον βέβαια έχετε εγγραφεί σε κάποια από αυτά.

Περιοχή «Το ημερολόγιό μου»

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται ομαδοποιημένα τα γεγονότα από τα ημερολόγια των μαθημάτων στα οποία είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης. Τα γεγονότα αυτά ταξινομούνται κατά την ημερομηνία διεξαγωγής. Ο μέγιστος αριθμός ημερομηνιών που μπορούν να αναφέρονται στην ατζέντα είναι πέντε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για συνεχόμενες ημερομηνίες. Σε κάθε ημερομηνία μπορούν να υπάρχουν γεγονότα από διάφορα μαθήματα.

Τα γεγονότα στο ημερολόγιο αρχίζουν με τον τίτλο μαθήματος με την ώρα διεξαγωγής και την διάρκεια ακριβώς δίπλα. Στην επόμενη γραμμή αναγράφεται ο τίτλος του γεγονότος. Ακολουθεί, στην επόμενη γραμμή το κείμενο που περιγράφει το γεγονός, όπως το όρισε ο εκπαιδευτής του μαθήματος. Το περιεχόμενο περιορίζεται στους 150 χαρακτήρες. Αν η περιγραφή ενός γεγονότος είναι μεγαλύτερη των 150 χαρακτήρων τότε προστίθεται ένα «…[Περισσότερα]». Αυτό σημαίνει ότι για να δούμε ολόκληρη την περιγραφή του γεγονότος θα πρέπει να πάμε στο εργαλείο Ημερολόγιο του αντίστοιχου μαθήματος. Γεγονότα τον οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής έχει περάσει, παύουν να αναφέρονται στην ατζέντα. Κάθε γεγονός στο Ημερολόγιο αποτελεί σύνδεσμο προς το Ημερολόγιο του αντίστοιχου μαθήματος.

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο Ημερολόγιο Εκπαιδευτή

 

Περιοχή «Το μηνύματά μου»

Εμφανίζονται τα τελευταία μηνύματα από τα μαθήματά στα οποία είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης.

 

Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο δημιουργού μαθήματος

Εργαλεία Διαχείρισης Μαθήματος

Η πλατφόρμα Open eClass παρέχει στον εκπαιδευτή μια σειρά από εργαλεία για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού μαθήματος τα οποία παρουσιάζονται στο "ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥTH".

 

ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥTH

Διαχείριση ηλεκτρονικού μαθήματος (παλιές οδηγίες)

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -