ΥΕ 232 Νεοελληνική Ποίηση - Παιδική Ποίηση και Διδακτική της

Αλέξανδρος Ακριτόπουλος

Περιγραφή

Στόχος του μαθήματος
Να είναι σε θέση οι φοιτητές να γνωρίζουν την ιστορία της νεοελληνικής ποίησης και ειδικότερα της παιδικής ποίησης. Να γνωρίζουν τις μεθόδους ανάλυσης της ποίησης, λ.χ. στιχουργική, θεματική ανάλυση, κλπ. και να παρακολουθούν τα ρεύματα και τις τεχνοτροπίες της ποίησης και μάλιστα της παιδικής ποίησης. Να μάθουν να ερευνούν βιβλιογραφικά  το έργο ενός ποιητή και να το παρουσιάζουν σε μια επιστημονική εργασία, δίνοντας έμφαση και στη διδακτική προσέγγιση του έργου.
Περιεχόμενο του μαθήματος
Το μάθημα οργανώνεται σε θεωρητική και πρακτική βάση. Στο θεωρητικό μέρος με διαλέξεις και εισηγήσεις εκτίθεται η ιστορία, η θεωρία και κριτική της νεοελληνικής ποίησης και ειδικότερα της παιδικής ποίησης. Αναπτύσσεται διάλογος σε θέματα ανάλυσης και ερμηνείας,  όπως η παραδοσιακή και η νεωτερική ποίηση, τα ποιητικά ρεύματα, οι σύγχρονες τάσεις της ποίησης για παιδιά και νέους.
Στο πρακτικό μέρος παρουσιάζονται ποιήματα διαφόρων ποιητών της σύγχρονης κυρίως ποίησης και της παιδικής π

Περισσότερα  

Ενότητες

Ποίηση και γλώσσα. Παρουσιάζεται η φύση και η λειτουργία του ποιητικού λόγου. Το περιεχόμενο και η μορφή του ποιήματος. Ο ποιητικός λόγος ως σειρά αποκλίσεων.

Η ομοιοκαταληξία. Το μέτρο.

Αποκλίσεις σε σημασιολογικό επίπεδο. Οργάνωση και λειτουργία των σημασιολογικών αποκλίσεων. Η μεταφορά ως μηχανισμός αλλαγής της σημασίας.

Λογική και ποίηση. Η σύνταξη στην παραδοσιακή και στη νεότερη ποίηση.

Θέματα, σύμβολα και αρχέτυπα στη νεοελληνική ποίηση. Η διαδικασία της συμβολοποίησης.

Η ποίηση για παιδιά και νέους. Το λυρικό παιδικό ποίημα. Γ. Βιζυηνός, Ζ. Παπαντωνίου. Γ. Κρόκος. Θ. Χορτιάτη. Το αφηγηματικό ποίημα για παιδιά. Ευγ. Τριβιζάς, Θ. Χορτιάτη.

Ποίηση και Ιστορία. Παρουσιάζεται η σχέση της ποιητικής τέχνης σε σχέση με την Ιστορία, με κύριους εκπροσώπους τον ποιητή Κ.Π.Καβάφη, τον Μ. Αναγνωστάκη, κ. ά.

Ποίηση και Ζωγραφική. Παρουσιάζεται η σχέση της ποιητικής τέχνης και Ζωγραφικής, με κύρια παραδείγματα την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, Α. Ίσαρη, Κ. Λούστα.

Ποίηση και Μουσική. Παρουσιάζεται η σχέση των δύο τεχνών, μέσα από τη σύγχρονη μελοποιημένη ποίηση.

Ημερολόγιο